galéria megtekintése

A pápára figyelhetne

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 25. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A Bibliában mindig azok a legerősebb szövegek, amelyek a saját gyengeségeinkkel szembesítenek. „Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!”, mondja Jézus a házasságtörő asszony megkövezésére gyülekezőknek, s azok csendben elkullognak. „Uram, mikor láttunk éhesen vagy szomjasan, idegenként vagy ruhátlanul, betegen vagy börtönben, s nem voltunk szolgálatodra?” – kérdezik ártatlan arccal az „igazak”, és meg is kapják, ami jár nekik: „Bizony mondom nektek, amit a legkisebbek valamelyikével nem tettetek, velem nem tettétek – távozzatok az örök kárhozatra!”

A katolikus egyházfő, a Jorge Mario Bergoglio néven Argentínában született Ferenc pápa pontosan érzi, mennyire védhetetlen a magukat kereszténynek maszkírozó európai államok új keletű idegenellenessége. Tudja, hiszen ő is bevándorló – mint ahogy hontalan vándor volt Jézus, migránsok voltak a tanítani és keresztelni küldött apostolok, és vendég itt a Földön maga az egyház is –, hogy a menekültek „fivéreink és nővéreink, akik jobb életet és boldogságot keresnek, mivel éheztek, üldözték őket, sebeket ejtettek rajtuk, kizsákmányolták őket és háborúk áldozatai voltak”. Látja, hogy a tömeges népmozgás igazságtalan viszonyokat hoz létre – bérversenyt és szociális feszültséget, az amúgy is hiánycikknek számító szolidaritás iránti kereslet megnövekedését a kínálat bővítése nélkül –, de erről a legkevésbé éppen maguk a jövevények tehetnek, és akik most támadják őket, azok nagyon sokszor nemcsak az elszenvedői, hanem az okai is a népvándorlásnak (ha egy kicsit utánagondolnánk, hogy a kormányunk mostanában milyen rezsimekkel barátkozik, emiatt nekünk is lenne okunk lelkiismeret-vizsgálatra).

A pápa magától értetődően foglalja el a keresztény álláspontot a vitában: szerinte Krisztus követői nem tehetik meg, hogy bezárják az ajtót azok előtt, akik – akár a létük védelmében, akár csak a könnyebb hétköznapok reményében – más országokban keresnek menedéket, mert a krisztusi tanításból csak a befogadást lehet levezetni, az elzárkózást nem. Hogy könnyen beszél-e a megnyilatkozásaival az európai diskurzusból egyre inkább kilógó egyházfő, arról hosszasan lehetne elmélkedni, hiszen egyfelől neki nincs dolga állami költségvetésekkel, menekültügyi kiadásokkal és kvótákkal, másfelől viszont a katolikusok hite szerint az egész világról kell majd számot adnia a végítéletnél, vagyis minden emberért felelősséggel tartozik.

 

Hogy hol lenne a helye ebben az ideológiai útvesztőben a vallást rendre politikai fegyverként előrántó magyar kormányfőnek, az egy fokkal egyszerűbb kérdés: nem muszáj elfogadnia a mindenkori pápát olyasvalakinek, akinek az erkölcsi útmutatása még Orbán Viktort is orientálja – ám arra sem kötelezi senki, hogy állítólagos reformátusként Facebook-töltő családi szelfizésre járjon hozzá a Vatikánba. Előbb-utóbb döntenie kell, különben úgy jár, ahogyan a Jelenések könyve írja: „Ismerem tetteidet, hogy se hideg, se meleg nem vagy. Bárcsak hideg volnál, vagy meleg! De mivel langyos vagy, se hideg, se meleg, kiköplek a számból.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.