galéria megtekintése

A pápa Pesten

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 04. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Magyarországra érkezik a pápa. Nincs ebben semmi meglepő; ezek már nem azok az idők, amikor évekig készítették elő a pápa útját, I. Ferenc rugalmas, igyekszik mindig ott lenni, ahol ég a ház.

Ez persze inkább rémhír a magyar kormánynak. Mert azért képzeljük el: itt van a világ legkeresztényibb kormánya, a világ legateistább katolikus miniszterelnökével, a református Orbán Viktorral, és nincs egyetlen olyan téma sem a világban, amelyben a nézetei, de főleg a gyakorlata megegyezne a pápa felfogásával.

Aki ugyanis az eddigi uralkodása alatt többek között megértést hirdetett a melegek iránt, a szavakon túl a tetteiben is kiállt a szegények, a hajléktalanok mellett, elítélte a pénzhajhászást, a korrupciót, a gazdagok gőgjét és önzőségét, és naponta áll ki a menekültek mellett. Azon a napon, amikor a magyar kormány bejelentette a déli határ lezárását, a pápa arra kért mindenkit, hogy ne zárja be az ajtót a menekültek előtt, és az Úr bocsásson meg azoknak, akik ezt mégis megteszik.

Nem akarnánk mi mást, csak láthatatlanul jelen lenni, amikor a pápa a világ legkeresztényibb kormányának legkeresztényibb tagjaival ezekről a kérdésekről beszélget, különös tekintettel a kereszténydemokratákra. Oszlop mögül kifigyelni, amint Harrach Péter frakcióvezető Őszentségének is kifejti, hogy helytelenek a nézetei, mert az ugyan keresztényi alapvetés, hogy a bajba jutott embereken segíteni kell, no de nem Magyarország határain belül, hanem ahol eddig éltek. Jó, mi tudjuk, hogy az Írás szerint (Jeromos könyve, 23:1,3) a fuldoklónak is azt kell mondani, amikor fuldokol a tóban, hogy menjél haza békével, és húzasd ki magad otthon a vízből!, de Ferenc pápa ezt nem tudja, csodálkozik hát nagyokat.

 

Semjén Zsolt alakját most engedelmükkel nem idézzük fel, amint az evolúcióról tart előadást Őszentségének. Jó, mint tudjuk, Semjén Zsolt teológiai elkötelezettsége aktuálisan kimerül abban, hogy a hét zárónapján, tehát vasárnap a 200 négyzetméternél kisebb családi pékboltokban tilos élettársnak parizert és üdítőt árusítania (Baloghné könyve, 32:2,9), azt csak feleségnek (férjnek) és vér szerinti testvérnek szabad, közjegyzői papír birtokában.

Ám legjobb, ha nem képzelünk el semmit. Magyarországra egyhamar nem jön el a pápa, ám ha eljönne is, semmiféle zavart nem okozna a találkozás. Kormányunk valamennyi tagja lelkifurdalás nélkül nézne a szemébe. Sőt, személyesen a világ legateistább katolikus miniszterelnöke, a református Orbán Viktor biztosítaná Őszentségét a pávatollnál is színesebb és meg győzőbb szavakkal, hogy a magyar kormány a pápai szellemben végzi a dolgát.

Megértést és toleranciát gyakorol a melegek iránt, a kabinet emberei hamarosan ott lesznek az egyik teherautón a Budapest Pride-on, egyenjogúnak tartja az élettársi kapcsolatot, nem tűri a pénzhajhászást, a korrupciót, az urizálást, istápolja a szegényeket, a hajléktalanokat, megszüntette a gyermekéhezést, szívében szeretetteljes irgalom él a menekültek iránt, ami pedig a kormány váláshoz való viszonyát illeti, nem véletlen, hogy Deutsch Tamás lett a pápát fogadó delegáció vezetője. S mindezt szemrebbenés nélkül, mintha csak a Kossuth rádióban ülne péntek reggelenként.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.