galéria megtekintése

A paktum vége

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 03. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Abu Szafijja a sivatagban áll és azt magyarázza, hogy vége a Sykes–Picot-paktumnak. Eltörölték a határt Irak és Szíria között, de a többi határ sem marad meg, mennek egészen Jeruzsálemig. Ők, a kalifátus harcosai.

Egyetlen közös eszméjük maradt, az Izrael-, illetve Nyugat-ellenes gyűlölet

Amikor ez a felvétel bejárta a hírtévéket, már örömteli lövöldözés közepette kikiáltották az ISIS katonái az összes muzulmán szent és prófétai államát – a kalifátust. Van persze, aki teológiai érvekkel állítja, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, más néven Abu Dua, nem lehet igazi kalifa, de ez részletkérdés.  Amióta az elmúlt húsz évben az iszlámon belül megjelentek a dzsihadistának nevezett csoportok, kalifa is volt már jó néhány.

 

Az iszlám internacionalizmus az elmúlt évtizedekben megelégedett azzal, hogy nemzetközi brigádokat toborzott és küldött veszélyeztetettnek mondott muzulmán országokba. Afganisztánban kezdődött, folytatódott a Kaukázusban, Boszniában, majd Irakban, s most Szíriába érkezett.

Az események ismétlődnek: szaúdi és más olajmonarchiák pénzén és konszolidáltnak vélt mohamedán államok logisztikai és kiképzési segítségével alakulnak a csapatok. A vallásos buzgalom sokukban fanatikus gyilkolási kedvvé lesz. A toborzók kedvelt közege a nyugati „keresztény” államokban élő muzulmán diaszpóra. Szíriában együtt harcolnak a brit, a francia, a belga dzsihadisták az afgán és a csecsen vendégharcosokkal.

Annak, amit látunk, a legvéresebb része a VII. században kezdődött vallásszakadás óta tart: szunniták és síiták gyilkolják egymást Irakban, Szíriában, Libanonban.

A másik háború elvileg a Nyugat és szövetségesei ellen folyna. Ezt írná le Abu Szafijja, amikor a Sykes–Picot-alku végét jelenti be.

Az alku egy brit és egy francia diplomatáról kapta a nevét. Ők rajzolták meg a Közel-Kelet mai térképét, létrehozva új államokat a felosztandó Oszmán Birodalom területéből. Valamennyire kedvezni akartak az arabok függetlenedési törekvéseinek (na, nem komolyan!) és a vallásokat is elkülönítették volna egymástól. Gyakorlatiasan, vonalzóval húzták a határokat. Valamennyi közel-keleti konfliktus visszavezethető erre az alkura, amely feldarabolta a kurd népet, szétszakította az arab törzseket, elválasztott egymástól összetartozó kultúrákat.

Az így létrejött államok többségéről kiderült: fikció. Az is csoda, hogy eddig léteztek. Az összetartónak hitt eszmék, mint az arab nacionalizmus, arab szocializmus többnyire csak véres diktatúrák díszletei voltak, a zsarnokok pedig a hidegháború kedvezményezettjei. Egyetlen közös eszméjük maradt, az Izrael-, illetve Nyugat-ellenes gyűlölet.

A helyzet tragikus. Nem látszik kiút a száz éve megrajzolt labirintusból. Emiatt már nem lenne szabad az egykori nagyhatalmi vázlatot hibáztatni, hiszen száz év alatt a helyiek is segíthettek volna magukon. De semmi jele, hogy kilépnének a gyűlöletek és a bosszúk háborús köréből.

Azt hiszem, hogy katonáikat hamarosan szétbombázzák az erősebb hatalmak. Jól teszik, hiszen eszeveszett gyilkosokról van szó. A paktum által felrajzolt határok között csak rövid tűzszünetek lehetségesek. Vagy azok sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.