galéria megtekintése

A nulla ára

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 27. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

Egy cseppet sem csodálkoztam azon, hogy a németek álltak el elsőnek a hozzájuk érkezett szíriai menekültek visszatoloncolásától, holott máig érvényben van a „dublini konvenció”, amely előírja, hogy a menedéket keresőknek abban az uniós országban kell befogadásért folyamodniuk, amelynek a területét elsőként érték el. Élhettek volna ezzel a jogukkal. Korábban bennünket is megfenyegettek azzal, hogy visszakapunk tőlük vagy 15 ezer menekültet. De a történelmi emlékezet erősebbnek bizonyult, mint a jogkövető önzés. Tudniillik, ha valakik, hát a németek tudják, mi az a menekülés. A II. világháború vége felé az egykori Reich keleti feléről 14 millióan hömpölyögtek át az ország biztonságot ígérő maradékába. Pár százezer közép-keleti és afrikai migráns mi ehhez képest?!

Igaz, a kivételezettség most csak a teljességgel élhetetlen, polgárháborús viszonyok elől menekülő szíriaiakra vonatkozik (albánokra, koszovóiakra, montenegróiakra, macedónokra biztosan nem), és egyáltalán nem világos, hogy a szintén rettenetes körülmények elől menekülő afgán, iraki, pakisztáni, líbiai, eritreai, szomáliai etc. tömegekre milyen sors vár, de nyugtázandó, hogy a németek eddig is pozitív értelemben lógtak ki a sorból, amennyiben a szíriai menekültek 40 százalékát ők maguk fogadták be.

Júniust írtunk, amikor a németeknek elegük lett a sok százezer menekült méltánytalan „elosztásából”. Tőlük jött a kvóta ötlete, saját rendszerük európai leképezése. Ami úgy értendő, hogy amiképp a menekülteket a német tartományok lélekszámuknak és gazdasági súlyuknak megfelelően osztják el egymás között, olyképpen az Európai Unió 28 tagországának is így kellene tennie. Az ötletet azonban, mondván, hogy megint a németek diktálnak, az uniós csúcs lesöpörte az asztalról. Csakhogy a migránsok csak jönnek, jönnek. Németország, amely kész akár 800 ezret is befogadni közülük (a nyolcmillió, nem német gyökerű ott élő bevándorolt mellé), francia szövetségesével együtt ezért e hét elején meghúzta a „vörös vonalat”. E szerint: kettős szolidaritás igényeltetik. Egyfelől az uniós tagság alapkövetelményének megfelelően azokkal a peremen lévő tagországokkal, amelyek a migránsok közvetlen célpontjai; másfelől az emberiesség nevében a szenvedő emberekkel, akik hazájukban se békét, se nyugalmat, se létbiztonságot, se munkát nem kapnak.

 

Németország és Franciaország csak páneurópai megoldásokat lát lehetségesnek. Sőt kötelezőnek. A terhek arányos megosztását az unió 28 tagországa között. Nem engednék, hogy bárki kibújjon a felelősség alól, amelyet az uniós tagsággal vállalt. Nálam a hét nyertese az olasz külügyminiszter, aki azt mondta, hogy a migráns, aki olasz, görög vagy magyar területre érkezik, „nem nemzetállamokba, hanem Európába” érkezett meg. A második helyezett Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki kemény szavakkal ítélte el azokat, akik megpróbálják elbarikádozni magukat mások félelmei és nyomora elől, miközben önnön populista politikusaik szítják az idegenellenességet, mert szavatszerzésre játszanak.

Elhangzott egy halk német fenyegetés is. Minthogy Schengen révén hozzánk bárki bejuthat, nem biztos, hogy nekünk az övezeten belüli szabad mozgás szent tehén. „Esetleg” (de Maiziere belügyminiszter) újragondoljuk a határőrizetet. Hacsak nincs méltányos páneurópai teherelosztás. Aki „nulla” befogadókészséget hirdet, mint Orbán, gondolja meg kétszer is, hogy a magyarok szabad mozgása elé állítandó korlátokból ugyan mi hasznunk, előnyünk volna nekünk?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.