galéria megtekintése

A NER-hősök tere

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 25. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Felettébb igazságtalan, hogy a közéleti emlékezet hosszú távon csupán az olykor elszomorodó Lázár Jánosokat, a szervilizmus Mozartjaként karriert építő Szijjártó Pétereket, a minden visszataszító intézkedéshez asszisztáló, majd külföldi lapokban megjelent interjúk harmadik kérdésére adott válaszában úgynevezett kikacsintásokat alkalmazó Navracsics Tiborokat, a keresztes háborúk Darth Vadereinek morális tartásával megáldott Semjén Zsoltokat őrzi majd meg.

Pedig a NER-hősök interaktív terén helyet érdemelnének az olyan értelmet, igazságot, közösséget és holnapot egyaránt bármikor feláldozó héroszok, mint Németh Szilárd rezsibiztos, Zsiga Marcell, a 47 ezer forint beosztásának szakértője, L. Simon László közpénzügyi Barátok közt-szereplő vagy éppen Rubovszky György politikai filozófus.

Az utóbbi a minap azt találta mondani: a demokrácia a többség diktatúrája a kisebbség felett. Minden olyan helyen, ahol a politika több mint egy párt szórakoztatására kitalált vidámpark, e mondat okoz némi felfordulást. Ez általában olyan helyeken történik meg, ahol nem kell kötcsei beszédeket elemezni, szabadegyetemeken újra kremlinológusokat képezni, s a közösség aktivitását negyedszázad szorgos munkájával nem zúzták finom porrá. Az olyan helyeken még lehet és érdemes felháborodni, ha másokat igazságtalanság ér. Errefelé meg a felszólalót előbb gyorsan hiszteroliberális maskarába öltözött Daniel Cohn-Benditként azonosítják, majd a korábban a kommunista állampártot kiszolgáló káderek lekommunistázzák, és a végén az ájtatos rendszerrajongók még rögzítik: a kutya ugat, a karaván halad.

 

Igaz, ha ezúttal ezt üzenik, amolyan nem szándékolt következményként a határon túli magyaroknak is adnak egy gyomrost. Mert ha a demokrácia a többség diktatúrája, és a románok elfogadják a Fidesz álláspontját, akkor annyira veszik komolyan az ottani magyarság autonómiatervezeteit, amennyire a gravitáció ijedt meg Széles Gábortól, amikor a vállalkozó a kikapcsolását vetítette előre. Esetleg minden joguktól megfosztják őket, elvégre a többség Rubovszky értelmezése szerint azt tesz, amit akar. Mármost, a demokrácia azért lett sikeres projekt, mert hozzájárult ahhoz, hogy a nemzetek szabadok legyenek, s fejlődjenek. Mindezt úgy, hogy azok, akik nemzetiségük, véleményük, szexuális identitásuk, nemük, vallásuk miatt aktuálisan kisebbségbe kerültek, elviselhetőnek tartották a mindennapokat, mert a konstrukció garantálja a jogaikat, nem –vagy mind kevésbé – sérti méltóságukat, s egyenlőnek tekinti őket a többiekkel. Hiszen a fékek és ellensúlyok alakzata, a jogállam nem a TASZ és a Norvég Alap örömére terjedt el, hanem hogy mindenki biztonságban legyen, ha kisebbségben van, ha többségben.

De amikor erről referálunk, már egy olcsó borral áztatott idealista bölcsészbuli elején érezzük magunkat,mintha kínos lenne szólni, hogy amerre ez a fölényes, gátlástalan társaság megy, arra csak a mi múltunk és néhány, a szabadság levegőjét ritkító rezsim jelene van.

Meg a NER-hősök 93 ezer négyzetkilométeres tere.

ner

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.