galéria megtekintése

A népszavazás másik oldala

10 komment


Lakner Zoltán

Eddig „tájékoztatás” folyt – a csapból is –, az október 2-án esedékes kvótanépszavazás hivatalos kampánya csak most indul. A közvélemény másfél éves megdolgozását követően eredmény máris van jócskán. A kormánypárt újból megerősödött a menekülthullámhoz kapcsolódó, illetve az azzal összekapcsolt félelmek hullámát meglovagolva. A Political Capital friss adatai szerint soha ilyen magas nem volt még az idegenellenesség Magyarországon. A Pew Research Center nemzetközi felmérése azt mutatja, hogy a magyarok közül többen bíznak Putyinban, mint Merkelben. A Republikon Intézet legújabb kutatása szerint a baloldali-liberális ellenzéki pártok híveinek többsége úgy gondolja, hogy részt vesz a népszavazáson és 60 százalékuk nemmel szavazna. Úgy, ahogy a kormány szeretné.

A menekülthullám már tavaly felülírta a kormány–ellenzék szembenállás erővonalait. Az ellenzék támogatói közül sokan vallották és vallják, hogy talán semmi másban, de ebben Orbánnak igaza van. Ettől még feltehetően nem szavaznának a Fideszre, de ha a menekültek kizárása, pláne a „betelepítésük” a kérdés, akkor egyértelmű a válaszuk. Az amúgy is mindenféle gonddal meg egymással küzdő ellenzéki pártok, néhány tiszteletre méltó testületi és egyéni politikusi kiálláson túl, nehezen tudják eldönteni, hogy egyáltalán miről kellene meggyőzniük a szavazóikat a menekültválsággal kapcsolatban.

Kézenfekvő, hogy az ellenzék az unió melletti elkötelezettségéről beszéljen a Brüsszelnek üzengető Orbánnal szemben, ám pusztán erre szűkíteni a bojkottkampányt részben megúszás, részben téves stratégia. A kormány menekül a valóság, az egészségügy és az oktatás csődje meg a torz munkaerő­piac egyre dagadó krízise elől a menekültválság témájához. Ugyanakkor a menekültkérdés maga is egy nagy horderejű problémákat felvető valódi ügy. Hiába próbálja az ellenzék megkerülni, újra és újra elő fog bukkanni.

 

A népszavazás „valódi” tétje Orbán számára nem a magyar kilépés előkészítése. Orbán egész illiberális kapcsolatrendszerét arra építi, hogy EU-tagként értékes belépési pontot kínál annak, aki megfizeti (a letelepedési kötvények eseté­ben szó szerint).

Az unióban a 16. legmagasabb növekedési adatnak örvendező Varga Mihály optimizmusa ellenére Magyarország kiszolgáltatottja az uniós pénzeknek. Legújabban Mengyi Roland „Voldemort” példája illusztrálja, hogy a kormánypárti klien­túra menten kifogyna a pénzből, ha elzárnák az uniós csapokat.

Orbán számára kétségkívül van európai tétje a népszavazásnak, de ez nem a kilépés, hanem saját zsarolási potenciáljának növelése az unión belül. Orbán megváltoztatni akarja az uniót, ehhez gyűjt szövetségeseket: ez nem kevésbé félelmetes, minthogyha ki akarna lépni. Az ellenzék kilépési vádja egyszerűen mellémegy. Nem szólva arról, mit mondhatnak akkor, ha a szerintük a kilépésről szóló népszavazást nyeri meg a kormány?

Egy népszavazást, ami még az alaptörvényt is sérti, lehet bojkottálni. Egy eleve manipulatív kérdésről másképp, sőt, helyette másról beszélni ér. Csábító lehetett volna, hogy az adott kérdésben a kormány álláspontja felé húzó szavazóikat „hideg kampánnyal” inkább otthon tartsák az ellenzéki pártok, mégis ráéreztek arra, hogy ekkora égzengés közben nem maradhatnak némák. Már csak az a kérdés, mit gondolnak a mai Európáról, a menekültválságról, és miként próbálják meggyőzni a választókat arról, hogy hiteles mondandójuk van a hazai gazdaság és a társadalom bajairól.

Nem sok múlik rajta, csak a jövőnk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.