galéria megtekintése

A nép kókleresítése

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 25. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Táncsics Mihály kissé túlbecsülte a népet, amikor azt hirdette, hogy az ő szava Isten szava. Az Isten mindenható, a nép meg nem. A Mindenható átírhatja a természet törvényeit, hogy úgy daloljon a sertés, mint a pacsirta. De attól a sertés nem fog csicseregni, hogy a nép megszavazza. Az Úr elvesz az egyik néptől, ád a másiknak. De egy nép hiába szavazza meg, mit és hogyan adjanak néki más népek, mert ha nem adnak, nem adnak.

Görögország polgárainak jelentős része januárban megszavazta a lehetetlent. Nehéz kérdés, mennyire várható el egy választópolgártól, hogy tudja, mi lehetetlen, s mi nem, de az biztos, hogy ez teljességgel elvárható a pártoktól, amelyek a választások választékát alkotják. Ha azzal állnak a nép elé, ami lehetetlen, akkor a népet megfosztják a demokratikus választás lehetőségétől. Hisz nem érvényesülhet a nép demokratikus akarata, ha lehetetlent akartatnak vele. Ami nem nehéz, mivel a lehetetlen körében sokkal vonzóbb választási lehetőségek vannak, mint a lehetőségekében.

A Sziriza szépen fölhízott és EP-választásokat nyert azzal a tragikus ötlettel, hogy beszüntetik az IMF-kölcsönök visszafizetését, és kiugranak az eurózónából. Aztán jött az előre hozott választás, s nem győzték hangsúlyozni, hogy eszük ágában sincs azt tenni, amivel EP-választásokat nyertek. Viszont gátlástalanul beígértek minden mást: megszabadulnak azoktól a kötelezettségektől, amelyeket elátkozott elő deik az államcsőd elkerülése végett bevállaltak. Minden további megszorítást elutasítanak, az addigiakból sok mindent visszacsinálnak, visszahizlalják az államot, visszavesznek egy csomó közalkalmazottat, a minimálbért brutálisan felemelik 750 euróra (a magyar minimálbér két és félszeresére), hatalmas szociális programokat indítanak, egy nagy mediterrán new deal keretében döntik a pénzt a gazdaságba, és közben még az adókat is csökkentik.

 

A szavazatok alig több mint harmadával és egy ultranacionalista, ultrakonzervatív, ultraklerikális jobbszéli pártocskával kormányt alakítottak. Még egyszer bolondot csináltak a népükből, amikor megszavaztatták vele azt, aminek az ellenkezőjét tették másnap. Amikor aztán olyan nyilvánvaló lett, hogy a lehetetlen lehetetlen, hogy a Sziriza kínálta út nem létezik, hogy nyilvánvalóbb már nem is lehetne. Ha ezt tudták, csalók. Ha nem, dilettánsok. Ha egy kóklerről kiderül, hogy kókler, az ember többé nem bízza rá a mosógépét, az autóját, a biciklijét, a vécéjét. Na de az országát!

Ne nézzük hülyének általában „a” görögöket. Többségük, miként januárban, most sem szavazna a Szirizára. De az a nagy kisebbség, amelyik igen, még nőtt is! A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint most tíz választópolgárból négy szavazna rá.

És miért? Mert rajta kívül nincsenek mások, csak a még rosszabbak és a régi undokok. Akik ugyan egy ideje nem ígérgetik a lehetetlent, de az új realizmusukat hiteltelenítik évtizedek alatt felhalmozott bűneik.

Ez van, ha egy országban elfogynak a hiteles realisták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.