galéria megtekintése

A nemzet jobbik fele

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 08. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Amikor Lázár János is úgy gondolja, hogy a jobboldalon lelkiismeret-vizsgálatra van szükség, akkor alighanem ismét sikerült átesni valamilyen megmászhatatlannak hitt erkölcsi gáton. Utoljára – ha az emlékezetünk nem csal – az ügynökakták kormányoldali jegelése miatt történt ilyesmi, most pedig a Jobbik rasszista népesedéspolitikai víziója vágta ki a biztosítékot – igaz, egyelőre csak Lázárnál.

Azon Novák Előd eddigi „munkássága” alapján nem csodálkozunk, hogy az év első – történetesen cigány szülőktől származó – kisbabája megszületésekor az jutott az eszébe: „azért persze szaporodik a magyar is néhol”. Azt is csak halkan jegyeznénk meg, hogy pont egy olyan családba sikerült belerúgnia, amilyet a pártja rendszerint hiányolni szokott (ti. dolgoznak, tanulnak, boldogulnak, legalább annyira saját erőből, mint a politikai elit gyermekei).

Novák Előd azonban a fokozhatatlannak tűnő produktumra még rá is tett egy lapáttal, amikor odanyilatkozott: lemond a népjóléti bizottság alelnöki tisztéről (szigorúan az adófizetők pénzének kímélése végett), hogy ezentúl minden erejével az Országgyűlés népesedési albizottsága élén végzett munkájára, a demográfiai katasztrófa – értsd: a cigány szaporulatot nem számítva továbbra is fogy a magyar – elhárítására koncentrálhasson.

 

Tényleg dicséretes ez az önkorlátozás egy olyan képviselő-házaspártól, amelynek tagjai fejenként úgy másfél millió forintnyi közpénzt visznek haza havonta, és amelynek gyermekei garantáltan többe kerülnek az adófizetőknek, mint Rikárdóék. Van ugyanakkor egy dilemmánk Novák Előd – eredetileg Jobbik Magyarországért Mozgalom névre hallgató – pártjával kapcsolatban.

Nem tudjuk, hogy a Jobbik címerében mi végre van a kereszt, de ha netán a kereszténységre utalna, azt a fentiek tükrében súlyos téveszmének tartanánk. A Biblia szerint ugyanis „nem részre hajló az Isten, hanem minden nemzetben elfogadható előtte, aki féli őt, és igazságosságot cselekszik”, Jézusnak pedig összesen annyi véleménye volt a rasszok témájáról, hogy „mind testvérek vagytok” – ezekből az autentikus forrásokból a jobbikos világnézetet lehetetlen levezetni.

És persze itt van a teljes, magát keresztény-nemzetinek tartó kormánytöbbség is, amelynek tagjai hiba nélkül megszavazták Novákot a népesedési albizottság vezetőjének (csupán arról feledkezve el, hogy aki faji alapon szeretné eldönteni, ki szülhet gyereket, és ki nem, azt nem sok különbözteti meg azoktól az elődöktől – szigorúan kis betűvel –, akik ugyanilyen alapon döntöttek egyetemi helyekről, állásokról, sorsokról, életről-halálról).

A kormánypártok lelkiismeretes tagjaihoz fordulunk tehát. Például: Bencsik úr, Lezsák úr, Simicskó úr, nem kellene esetleg csinálni valamit, ha már Lázár Jánosnál is megszólalt az erkölcsi vészcsengő? És – nem az előbbi körben, de érintettként – Farkas Flóriánhoz: miután politikusként és a cigányság egyik vezető képviselőjeként tetszik fogyasztani az ország kenyerét, nem lenne időszerű lassan megszólalni?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.