galéria megtekintése

A néma művész

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 20. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Az elmúlt évek legértelmetlenebb fogalma valószínűleg a kis- és közepes vállalkozás, vagyis a kkv volt. Bármi történt a gazdaságban, annak meg kellett kapnia a kkv szlogent, ettől kapott létjogosultságot. Eredménye persze nem nagyon lett. Hogy is lett volna? A kkv nem jelent önmagában semmit, ugyanolyan, mint az átlagember: a valóságban nincs ilyen. Akkor meg támogatni sincs értelme.

Az unió 2014–2020 ciklusának támogatási prioritásaiban szó sincs kkv-król – kiemelik ugyan a mezőgazdasági kistermelőket és halgazdaságokat, ám e kettő speciális terület. Ehhez képest itthon mi a szöveg? Az uniós pénzek elosztásánál kiemelt cél a kkv-k támogatása, a pénz 60 százaléka ide kerül. Ami eleve nem is igaz, mert a cégek a pénzek töredékére pályázhatnak csupán, a többi legfeljebb járulékos előnyt jelenthet számukra.

Jó volna belátni, hogy semmi értelme vezérelvnek kikiáltani a kkv-k támogatását. Magyarországon nagyjából 20-40 ezer cég jöhet szóba, ha versenyképességről, fejlesztésről beszélünk; ehhez képest több mint 430 ezer cég készít rendszeresen adóbevallást. Vagyis 400 ezer cég alig, vagy semmit sem képes profitálni a kkv-fejlesztés címszóval futó programokból. Ez vajon kinek a hibája? Ezek a programok azért mennek nyögvenyelősen, vagy azért nincs átütő hatásuk, mert nem a valódi problémákat kezelik. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy az aktuális potentátok az aktuális államtitkárokkal szalagokat vágjanak át. Mindig lesz cég, amelyik elnyeri a pénzt. Csak ez rajta kívül senkit sem fog érinteni, hiszen a támogatás, mivel annak valódi célja nincs, nem hat majd érezhetően a társadalomra. Felmérések azt mutatják, hogy a támogatott cégek termelékenysége nem javult, vagyis valójában a kihelyezett pénz alig hasznosult.

 

A hozzáállás biztosan rossz. Ne a kkv-fejlesztés legyen a cél, ez ugyanis nem szektor, csak egy matematikai halmaz. Az EU prioritásaiból kiindulva az energiahatékonyságot kellene fejleszteni vagy a vállalati gyakornoki, oktatási programot, vagy a vállalati infrastruktúrát. Olyan célokat kellene megfogalmazni, mint a fenntartható képzés, a minőségi munkahelyteremtés vagy a felsőoktatás színvonalának emelése. Célokat, amelyek összességében a gazdaság és a társadalom számára hasznosak. Ezek által lesznek jó beszállítók a magyar cégek, nem pedig azért, mert beszállítói programot hirdetünk kkv-knak.

A megvalósítás során persze fel lehet pontozni a kisebb cégeket, előnyben lehet részesíteni a helyi vállalkozásokat – ahogyan ez elvileg a közbeszerzéseknél is működik, működhet. Vagyis a fő cél megvalósítása közben lehet, sőt kell figyelni a kisebb cégek előtérbe helyezésére, de önmagában ez nem lehet cél, így ezt kommunikálni is felesleges. A sikeres fejlesztési programok hatása szükségszerűen az, hogy abból cég és lakosság is profitál. A rossz pedig úgy hat, mint amikor egy néma művészt tennénk be a zenekarba, mert előtte nem kérdeztük meg, hogy zongorista vagy festő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.