galéria megtekintése

Orbán, a nem hazudó

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 07. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Ha azt állítanánk, hogy füllentésen kaptuk a miniszterelnököt („Politikusként még soha nem hazudtam, egy politikus számára ez jelenti az egyetlen alapot ahhoz, hogy a közéletben maradhasson” – Orbán Viktor, 2006, „Azt üzenem a magyaroknak, hogy soha nem hazudok nekik” – Orbán Viktor, 2012), az aligha rázná meg az országot – ez olyan feladat, amit mostanában a szerkesztőségi gyakornokokra szoktak bízni, mielőtt a mínuszos hírek közelébe engedik őket.

Így hát szorítkozzunk a puszta tényekre. A kormányfő péntek reggel a közszolgálati rádióban a saját szájával azt mondta: „Olyan egyezményt nem támogatok, amely gazdasági jogviták eldöntését kiemelné a magyar bírósági rendszerből, és valamilyen távoli választott bírósághoz helyezné át.” Az általános érvényű kijelentést az EU és az USA között formálódó szabad kereskedelmi megállapodás kapcsán tette – hogy ez árnyalja-e az eset megítélését, azt az olvasó nyilván nélkülünk is el tudja dönteni.

Az viszont bizonyos, hogy a rádiószónok nem mondott igazat: nagyon is támogat(ott) ilyen egyezményt, sőt, ő maga írta alá, titokban, a parlament és a kormány tudta nélkül, tehát nyilván a saját elhatározásából. A „Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezmény” címet viselő tavaly januári megállapodásra, a paksi bővítési beruházás kulcsdokumentumára gondolunk.

 

Az immár törvénybe foglalt egyezségben ez áll: „Bármilyen vita, nézeteltérés vagy igény (...) esetén a felek által megjelölendő jó nevű, harmadik országbeli, nemzetközi választottbíróság hoz döntést.A választottbírósági döntés végleges, és a részes felek számára kötelező érvényű.” A legalább 4000 milliárd forintos beruházásnál a magyar bíróságok joghatóságának kizárása annyira fontos volt az Orbán-kormánynak, hogy utóbb törvényt is módosíttatott érte, méghozzá visszamenőleges hatállyal.

A nemzeti vagyonról szóló törvény eddig kimondta: „Magyarország határa által körbezárt területen lévő nemzeti vagyonra vonatkozó polgári jogi szerződésben a nemzeti vagyonnal rendelkezni jogosult irányadóként kizárólag a magyar nyelvet, valamint a magyar jog alkalmazását, és jogvita esetére kizárólag a magyar bíróság joghatóságát kötheti ki. A nemzeti vagyonnal rendelkezni jogosult e jogviták eldöntésére választottbírósági eljárást nem köthet ki.”

Most viszont a törvényszövegben már nemcsak az szerepel, hogy nemzetközi szerződés alapján mégis jöhet a külföldi választottbíróság, hanem az is, hogy ezt a rendelkezést a paksi atomerőművel kapcsolatban a törvény elfogadása előtt kötött egyezményekre is alkalmazni kell. Nem is az a kérdés tehát, hogy hazudott-e a sosem hazudó, hanem az, mire gondolhatott, amikor ugyanabban a rádióműsorban megpendítette: érzékeli ugyan, hogy elégedetlenek a választók, csak azt nem érti, hogy miért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.