galéria megtekintése

A nagy játszma

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 04. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Európa térképe első látásra ma is ugyanolyan, mint azelőtt volt, hogy Vlagymir Putyin bejelentette – vagy inkább elismerte – a Déli áramlat gázvezeték halálát. De ha jobban megnézzük, felfedezünk néhány újszerűen csillogó pöttyöt. Ott van például a lengyelországi Swinoujscie, a litvániai Klaipeda vagy Horvátországban Omisalj.

Ezekről a településekről eddig méltatlanul kevés szó esett, de most, hogy cseppfolyós földgáz fogadására alkalmas terminálok épülnek a partjaiknál, lassan meg fogjuk tanulni a nevüket. A gáz majd Katarból, Algériából vagy éppen Észak-Dakotából jön, és jól ki fogja egészíteni a norvég és brit tengeri lelőhelyekről, illetve az Északi áramlaton Oroszországból érkező szállítmányokat.

Ha Európa többé nem akar profitálni az orosz gázból, hát ne tegye – mondta az orosz elnök. Az EU régóta beszél az energiabiztonságról, a beszerzési források diverzifikálásáról, most tennie is kell valamit. Az amerikaiak hiába erőltették évek óta a dolgot, Európa egészen mostanáig nem adta be a derekát, az áttöréshez Putyin erőpolitikája, a Krím bekebelezése, az ukrajnai háború és a maláj utasszállító lelövése kellett. Vagyis a helyzetért Moszkva a felelős.

 

A következmények grandiózusak. Az oroszok megpróbálják majd Ázsia felé terelni exportjukat, de az nem lesz egyszerű. Az elmúlt években Kína vette föl a világ energiahordozó-termelése bővülésének felét, de ennek vége. A válság utáni világgazdaság (benne a kínai is) takarékosabb, hatékonyabb, mint előtte volt, és Peking legalább olyan erős alkupozícióban lesz Moszkvával szemben, mint Brüsszel. Ha nem erősebben.

Már csak azért is, mert kívüle már alig van potenciális partner, talán csak Japán vagy India, de ők az oroszok szempontjából még Kínánál is bonyolultabbak. A nagy vesztes Putyin Oroszországa: elszigetelődik, tőke és technológia nélkül marad, elveszíti bevételi forrásainak zömét. A várható kataklizma időpontja még ismeretlen, de az biztos, hogy alapjaiban rengeti majd meg a rezsimet.

A Nyugat szempontjából Oroszország hosszú időre kijátszotta magát a „megbízható gazdasági partner” szerepéből, anélkül hogy igazi B terve lett volna. Akinek volt alternatív forgatókönyve, az a sokak által lenézett Európai Unió, ahol már épülnek az eddigi hálózatokat összekötő, főleg észak–déli irányú vezetékek. Stratégiai előnybe került az Egyesült Államok is, végre sikerült a régi terv. Ha az amerikaiak nem tudtak, az oroszok vertek éket maguk, illetve Német-, Olasz- és Franciaország közé.

Közép-Európának eddig volt egy kis játéktere, lavírozhatott Nyugat és Kelet között. Ennek gyakorlatilag vége. A „keleti nyitás” politikájára rácsapták az ajtót. Ha Amerika a változások nagy nyertese, és Oroszország a nagy vesztese, az európai országoknak mindkettőben van részük. Általában pénzt veszítenek, és új lehetőségeket nyernek. Magyarország például azt nyeri, hogy visszakényszerül természetes helyére, oda, ahonnan a mostani kormányzat megpróbálta kiszakítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.