galéria megtekintése

A nagy fekete autó

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 17. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Napok óta azon töprengek, mi ez a különös vonzódás a nagy fekete kisbuszokhoz. Miért kell két, nem különösebben sportos alkatú embernek egy olyan gépjárművel rodeózni (záróvonalon áthágni, s nem bekötve lenni), amelyik se nem trendi, se nem nagyon drága, és még a tetőt se lehet leereszteni, hogy száguldás közben a hajukba belekapjon a szél.

Ilyen típusú járgánnyal kertépítő kisvállalkozások járnak, egy hasonlót van szerencsém közelről is jól ismerni. Az egyik belső fala tele van Dexion Salgó polcokkal, ahová pont beférnek úgy a műanyag ládák, hogy szállítás közben ne verődjön szét a nyuszifül (Stachys byzantina) a göröngyös hazai utakon. Külön helyük van a gumipókoknak és a racsnis köteleknek, amikkel rögzíteni lehet a fűnyírót, a gyepszellőztetőt meg a mázsás földdöngölő hengereket, hogy azok se menjenek egymásba két kátyú között.

Persze a nagy fekete autóban nem fűnyíró van, meg kerti kapa, hanem ülések – így aztán joggal feltételezhetjük, hogy másféle munka folyhat odabent, az elsötétített ablakok mögött. Mert az élet folyamatos pörgés, és a nagyon gazdag embereknek az idejük is nagyon drága. Pedig ha megállnának néhány perce mondjuk Eger és Bélapátfalva között, akkor rácsodálkozhatnának a hajdani szénbányák romjaiban is gyönyörű, faszerkezetes átrakodó állomására, megpillanthatnának néhány kecsesen lehajló lapulevelet, elidőzhetne a tekintetük egy épp előlük iszkoló foltos szalamandrán. Csupa-csupa elvesztegetett idő.

 

Aki médiabirodalmak alapításában és rezsicsökkentő lózungok kiókumlálásában számolja értékes másodperceit, az efféle hiábavalóságokra biztosan nem áldoz. Így inkább a sötét ablakok bizonyára miniirodát rejtenek, cuki elefántcsontokkal berakott miniíróasztallal, s egy Gucci pléddel letakart dikót, amire ledőlhet a megfáradt alkotó. Biztosan van minibár is, hisz jó magyar szokás szerint a nagy üzleteket ma is áldomással pecsételik, s miért térne el a hagyománytól az, aki már őseink ereklyéit is igazgatta kesztyűs kézzel hajdanán.

S persze lehet, hogy a nagy fekete autó egészen más céllal szolgálja eddig leginkább külsőségekben pazar urait. Hiszen van út a lelki megtisztuláshoz, még ha rögös is.

Netán ők is olyasféle életformára tréningeznek, mint az észak-amerikai profi baseballbajnokságban szereplő Daniel Norris, aki egy 1978-as Volkswagen Westfaliában lakik, saját kis sparheltjén főzi meg a milánói makarónit, amikor pedig besötétedik, felkapcsolja a fejlámpáját, könyvet olvas vagy naplót ír. A Toronto Blue Jays játékosa évente több mint félmilliárd forintot keres – hivatalosan, fizetés gyanánt kapja ezt, nem kell legendáknak keringeniük vagyona eredetéről. E temérdek pénzt amúgy bankban tartja, s mindössze havi 224 ezer forintnak megfelelő dollárt utaltat magának, szerinte ugyanis nincs szüksége a boldogsághoz ennél több pénzre. „Jól érzem magam szegényen is. Mindenem megvan, amire szükségem van, kényelmesen élek” – mondta a sportoló.

Lám, milyen egyszerű az út. Csak szeretni kell hozzá egy kicsit a baseballt. Esetleg a focit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.