galéria megtekintése

A mosómedve pénze?

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 21. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok – üzente egy transzparens a közfelháborodás napján. „A Fidesz a rossz kormányzás árát akarja megfizettetni az internetadóval” – mondta Várady Zsolt az internetadó elleni nagy tüntetésen. Jó mondatok ezek, de mégsem. Mert milyen jó lenne, ha csak annyit kéne adóznunk, amennyit lopnak. De a lopás csak a hab a tortán.

S nem jó, ha nem látjuk a habtól a tortát. Emlékezzünk csak: „A kormány az emberekkel akarja megfizettetni a rossz kormányzás árát” – mondta Orbán Viktor 2006-ban, az önkormányzati választások küszöbén. Nem először, nem utoljára mondott ilyet. És ezt rikácsolta az ő papagájkommandója is sok éven át. Amióta meg más papagájok vannak ellenzékben, azok rikácsolják. Például: „A kormány a saját hibáit akarja megfizettetni az emberekkel” – mondta az LMP frakcióvezetője 2012-ben a parlamentben. Az MSZP szóvivője idén tavasszal szólította fel a kormányt, hogy „a saját hibáik árát ne az emberekkel akarják megfizettetni”. Akkor vajon kivel? A mosómedvével vagy a szomorúfűzzel? Melyik lenne a valódi megoldás?

Van két népszerű ellenzéki üzenet. Egy: a kormány politikája katasztrofális következményekkel jár. Kettő: ha mi győzünk, jó lesz neked. A két üzenet között eltűnik a probléma: mielőtt jobb lenne (már ha), valakinek viselnie kell azokat a katasztrofális következményeket. A rossz politika felelőseinek személyes vagyona, bármennyit loptak, a valóban katasztrofális következményekhez képest jelentéktelen. Ha azt mind vissza tudnánk venni tőlük (mint ahogy nem tudjuk, ők sem tudták a korábbi tolvajoktól), akkor sem lennénk sokkal beljebb.

 

Meg lehet fizettetni persze a rossz politikák árát jobb politikát folytató országok adófizetőivel, például az EU-s újraelosztáson keresztül, de egyrészt csak részben, másrészt elképzelhető, hogy azok az adófizetők is emberek, harmadrészt meg lehetséges, hogy éppen egy katasztrofális politikát tesz addig-ameddig fenntarthatóvá az ilyen külső forrás. A mi mostani parazita kormányunkat éppen ez élteti.

A választói magatartás annál racionálisabb lehet, minél mélyebben ért minél több választó két dolgot. Egy: az emberek alkotta állampolgári közösségnek kell viselnie a rossz kormányzás árát. Még akkor is, ha nem szabadon választott kormány kormányozta árokba az országot. Ha meg szabadon választott, mint 1990-től 2014-ig, akkor ez jogos is. Kettő: a rossz és jó következményeknek is idő kell, hogy kibontakozzanak.

Ha a választók minden jó és rossz következményt ahhoz a kormányhoz kötnek, amelyik alatt érezhetővé válik, következetesen becsapják magukat. És ebben segítenek nekik a fent idézett papagájok, akik azt akarják elhitetni, hogy ha az állampolgári közösség másképp választ, akkor nem kell megfizetnie az előző, rossz választásának az árát. Ezzel bebiztosítják, hogy ellenük forduljon a népharag azért is, amiért elődeik a felelősek. És akkor meg is érdemlik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.