galéria megtekintése

A mosolygörbe alján

5 komment

Marosán György

Az elmúlt héten kiszivárgott az Emminek a szakiskolai képzés átalakítására vonatkozó elképzelése. A szakközépiskolásokat bővülő óraszámban szűken vett szakmájukra oktatnák, viszont csökkentenék a későbbi pályamódosítást segítő, közismereti tárgyak óraszámát. Ez nem más, mint a rendszerváltás vesztesei­nek röghöz kötése. A kormány ezt is a biztos munkahelyek ígéretével próbálja eladni. Mégis kérdés: vajon a hírhez az elégedettség – a „fülig érő” száj U görbéjét mintázó – mosoly­ikonja passzol vagy a csalódásunkat jelző – lefelé görbülő szájat mintázó, fordított U görbe alakú – szomorúságikont biggyesszük oda. Azt, hogy ezeknek az ikonoknak fontos és megszívlelendő üzenete lehet egy vállalat vagy éppen egy társadalom számára, R. Baldwin vetette fel néhány évvel ezelőtti elemzésében. (Baldwin, R. 2012. Global supply chain. CTEI Working Paper).

Marabu rajza

Baldwin „mosolygörbéje” egy vállalat lehetséges tevékenységei és az ezek által előállított értékek közötti összefüggést rajzolta fel. Az U („mosoly”-) -görbe bal szélén, a termelést megelőző fázisok – a K+F, a termék- és a gyártástervezés – találhatók. Ezek hozzáadott értéke – ebből következően az itt dolgozók fizetése – magas, ezt jelzi a görbe bal felső szára. Ugyanez a helyzet a jobb szélen, a gyártást követő fázisok, a szolgáltatások és a marketing területén. Ugyanakkor a „mosolygörbe” közepe táján – ahol a termékek előállítását, gyártását közvetlenül kiszolgáló tevékenységek találhatók – viszonylag alacsony a hozzáadott érték. Ezt fejezi ki a mosolygörbe közepén a mélypont, amely egyben az itt dolgozók várhatóan alacsony jövedelmét is jelzi.

 

Amikor tehát egy vállalat tevékenységeit fejleszti, azon is el kell gondolkodnia: mely területekre össz­pontosítson. Aki a gyártás mellett dönt, az alacsony hozzáadott értéket termelő tevékenységeket, egyben, az itt foglalkoztatottak alacsony bérét választja. Ráadásul, ezek a területek lesznek leginkább kiszolgáltatva a robotforradalomnak. De könnyen elmozdulhat a vállalat a magasabb értéktermelő tevékenységek felé. Egészen más azonban a helyzet egy ország esetén. Ha egy kormány a gyártás és a termelés területeinek fejlesztésére összpontosít, mint nálunk, a Baldwin-görbe középén levő mélypontra vezérli az országot. Az a gazdaságpolitikai stratégia tehát, amely gyártó és összeszerelő üzemek becsábítására, és az ő munkaerőigényeik kiszolgálására törekszik – illetve ezt támogatandó, olyan képzési és oktatási politikát valósít meg, amely polgárait alapvetően a termelésben való részvételre teszi alkalmassá –, az alacsony jövedelmet tartósítja.

E stratégiai kiszolgáltatottá is teszi a magyar munkavállalókat. A fejlett országban a munkaerőnek alig 20%-a dolgozik a termelésben, és ennek részesedése a GDP-ből nagyjából ugyanilyen arányú. Vagyis, ezek a területek csökkenő munkaerő-keresletet nyújtanak. Emellett, ha az oktatási rendszer kizárólag a globális ellátási lánc gyártási szakaszán hasznosítható készségekre és ismeretekre készíti fel a felnövekvő generációkkal, akkor kiszolgáltatottá tesz a robotforradalom kihívásaival szemben is. S, hogy mi a teendő, az leolvasható a Baldwin-görbéről: a két széléhez közel eső területek fejlesztésére kell összepontosítani.

Az előbbi a kreativitás és az innovációs képesség, a találékonyság és a vállalkozókészség fejlesztését jelenti. Ez a természettudományos ismeretek elsajátítását, a szabad gondolkodást, a vita- és alkalmazkodási készséget, a világban – más nyelven – megszülető ismeretek és tények megértésére való hajlandóságot és készséget jelenti. A görbe másik széle az érzelmi és a szociális intelligencia magas szintjének kialakítását, empátiát, toleranciát, kommunikációs és együttműködési készséget követel. Azt kívánja, hogy viselkedésünket hajlandók legyünk mások szemszögéből szemlélni, és cselekedeteinket vezérlő alapelvként elfogadjuk a megegyezésre törekvést. Ebből pedig mindenki levonhatja a következtetést: felelős vagy magadért, és nem a kormány teremti meg a jövődet, hanem te alkotod azt, magad és családod számára. Csak nem ez az, ami nem nyerte el miniszterelnök tetszését?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.