galéria megtekintése

A miniszter dalra fakadt

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 13. számában
jelent meg.

Dr. Takács Imre

Balog Zoltán a napokban bejelentette, hogy a tárca az iskolákban a mindennapos éneklést tervezi bevezetni. Erre a hírre nem kaptam fel a fejem, mert a balmazújvárosi tanyán serdülő fiatalként meggyőződtem arról, hogy a dalnak emberformáló ereje van. A tanyagazda megkérte ugyanis a feleségét, hogy kapcsolja ki a rádiót. A fizikai munkában megfáradt háziasszony nem teljesítette a kérést, megjegyezte, hogy a dal jó a fülnek.

A miniszter rámutatott arra, hogy a közös éneklés olyan lelkületet alakít ki az oktatási intézményekben, ami a botfülűeknek is felemelő érzés. A tárca ezen véleménye összhangban van Veres Péterével.

Énekkari múltam alapján tudom, hogy a dal a lelket tisztítja. Az érzelemvilágot gazdagítja, a gondokat elűzi. Az utóbbiból sok felhalmozódott az iskolákban, ezért sem rossz ötlet az iskolai éneklés. Azonban ezt első lépésként a tantestületekben kell bevezetni, ezzel az ének üzenetét átélt pedagógusok legalább egy időre nem gondolnak az oktatásban felhalmozódott nehézségekre. Isten ments attól, hogy a tanulók körében átgondolatlanul, kapkodva, a feltételeket nem biztosítva vezessék be a közös éneklést.

 

A tévénézőket bizonyára nem a miniszter bejelentése, hanem énekhangja ragadta meg. Miniszter úr a népdalt mély átéléssel tolmácsolta. Azonban jobb lett volna egy optimizmust sugárzó dallal előrukkolnia. A dal szerint ugyanis a szerelmes lány mély bánattól szenved azért, hogy a lóról leesett szíve választottja és eltörte a kezét. Emiatt nem tudja őt átölelni. Ezen tragédia hatására a lány szakít szerelmével, nem hajlandó kivárni, hogy a legény karja meggyógyuljon. Miniszter úrnak ez a kedvenc népdala talán azért is, mert a hazai iskolai életben nem bővelkedünk felemelő érzésekben.

A tárca vezetőjének andalító hangját két tévécsatornán is élvezve arra gondoltam, hogy a kormány kommunikációjának egy új korszaka kezdődik. Ezután a miniszterek dalban mondják el gondolataikat. Kiváló zeneszerzőket alkalmaznak, akik képesek lesznek minden üzenetet megzenésíteni. A kormány kommunikációjában az lenne a forradalmi változás, ha a szövegírók a valóságot tükröző gondolatokat fogalmaznának meg. Ezt a merőben új, világviszonylatban is egyedülálló lépést csak jó hangú miniszterekkel lehet megvalósítani.

Azon gondolkodom, hogy én is jelentkezem erre a feladatra, ugyanis az egyetem énekkarában szólóénekes voltam. A felkérés után csupán egy kikötésem lesz: csak igaz gondolatokat dúdolok el a tévécsatornákon.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.