galéria megtekintése

A mi Trutymónk

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 03. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

A Bronxi mese című filmben szerepel Trutymó Eddie, akitől még a kemény gengszterek is tartanak. Mert ha valamihez hozzáér, azt összetrutymózza, abból jó már nem lesz. Ha Trutymó Eddie is fogad valamire, akkor akár keresztet is vethetsz a nyereményedre – mondják a taxisofőr fiának okulásul. A mi Trutymó Eddie-nk a magyar állam maga. Ha a tankönyvpiac vagy a közoktatás területén végrehajtott ámokfutását nézzük, mindenképpen, de a sor bízvást bővíthető.

Gondok mindig vannak, ez nyilvánvaló. A tankönyvpiac működgetett jól-rosszul, aztán jött az állam, és kitalálta, hogy neki támogatnia kell. Remek. Kár, hogy ezzel el is torzult a piac, s a kiadók csecsszopókként kezdtek lógni az állam képzeletbeli emlőin. Aztán huss, a támogatás eltűnt, a kiadók meg ott álltak pluszpénz nélkül,mint éhes pingvin a gátfutóversenyen.

Az ajándékhoz nagyon könnyű hozzászokni, bele lehet építeni a középtávú tervekbe, aztán ha hirtelen eltűnik, hirtelen semmi sem stimmel a számításokból. Az eredmény egy a támogatás előtti időszaknál gyengébb kiadói kör, amely nem képes a korábban elvárt színvonal teljesítésére. De nem baj, mert jött az állam, és ráteszi a kezét a tankönyvellátóra, amely korábbi eredménye után maga is tetemes mínuszt produkált 2014-ben. Masszív és sorozatos rossz döntésekkel sikerült egy töketlen, penészszagú, tipikusan állami szerencsétlenséget kreálni.

 

Persze ez még mindig semmi a Kliknek nevezett entitáshoz képest. A majd mi jobban tudjuk hozzáállás soha nem bukott meg olyan tisztán és fényesen, mint itt. Az oktatásfilozófiai vonalat most elhagyva – kell-e központosított oktatási rendszer? – a centralizált működtetés alapból totálisan elhibázott ötlet volt. Ezt kellett volna tudni, hiszen mondjuk a MÁV ékes példával szolgál mindarra, ami miatt egy mamutot nem lehet egyetlen sejtből irányítani. Bár a vonatok haladását célszerű koordinálni, de az már nem ilyen nyilvánvaló, hogy egy villanykörte kicseréléséhez miért kell öt ember, mint a MÁV-nál.

Most már a Kliknél is hasonló a helyzet. Hol krétára nincs pénz, hol a gyerekeket nem lehet versenyre vinni, mert nincs rá jóváhagyott keret. Eddig állami alkalmazottként dolgozni – köztisztviselő, közalkalmazott – legalább minimálisan azért érte meg, mert az állam kifizette a munkabéreket. Annyit, amennyit, de határidőre. Jobb megbarátkozni azzal, hogy ez már nincs így.

Az állam nem feltétlenül rossz tulajdonos. Bár most hirtelen nem tudok mondani egyetlen olyan céget sem, amelynek kifejezetten jót tett, hogy az állam egyszer csak bejelentkezett. Arra viszont elég sok példa hozható, hogy a mesterséges és ész nélküli állami beavatkozás milyen jóvátehetetlen károkat képes okozni egy cég vagy egy közösség életében. Kezdve az odaejtőernyőzött új káderekkel, akik jobb esetben csak munka nélkül kapnak kiemelt bért, rosszabb esetben bele is szólnak a gyártásba, működtetésbe. Trutymó Eddie ilyenkor szinte kikerülhetetlen. Pár törvénymódosítás, átalakítás után bárhol megjelenik, és összetrutymóz mindent.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.