galéria megtekintése

A mellébeszélés diszkrét bája

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 28. számában
jelent meg.


Lakner Zoltán
Népszabadság

Még sosem szerepeltem Bunuel-filmben – morfondírozott Z. Csak itt most nem az a gond, hogy nem tudunk kimenni a szobából, holott ez felettébb hasznos lenne, vagy hogy ne tudnánk hozzáfogni a vacsorához. Legalábbis inni mindeddig elég jól sikerült. Mi nem halljuk meg a másikat, bár órák óta lyukat beszélünk egymás hasába. Evelin hiába áldozza fel a legjobb borait, hogy az ilyen meg amolyan oldali elemzők állapodjanak meg a nyilvános érvelés etikai normáiban.

– Az egykori hintapolitika diplomáciai siker volt – fejtegette éppen a sármos Sz. kolléga egy külpolitikai tárgyú kérdést boncolgatva, hozzátéve, hogy ezt a sikeres hagyományt folytatja a jelenlegi kormány pávatánca. A mellette ülő H. ábrándos mozdulattal hintáztatta magát a széken, gondolatban bizonyára felidézve a rég- és közelmúlt hintaügyi sikereit. Az indulatos Cz. közbeszólt, hogy ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz, pedig hát, gondolta Z., dehogynem.

– A felméréseitek módszertanilag nem kellően megalapozottak – vetette fel most a pedáns P. – Tulajdonképpen szakmai nonszensz, amit csináltok.

 

– Akkor majd a választáson kiderül, hogy tévedtünk – válaszolta Sz.

– Jó, de ti valójában egy kormányzati kampányt kiszolgálva törekedtek arra, hogy megváltoztassátok a választók véleményét – ütötte a vasat P. egyre szenvedélyesebben.

Z. a cinizmus jeleit tapasztalta magán, amikor előre kitalálta Sz. válaszát: – Nézd, én inkább úgy fogalmaznék, hogy eltérő módon állítunk elő tényeket. Különben is – folytatta – ti szintén dolgoztok pártoknak.

Ami igaz is volt.

Az absztinens Cz. ennél a pontnál bepöccent, és valami olyasmit mondott, hogy „Azért mégse mi írjuk a sporttörvényt!”, amire H. álmodozó tekintettel kézilabdadobást imitált, míg Sz. széles mosollyal sajnálkozott azon, hogy eszerint csak az ő elemzőcégének van ennyire kiterjedt szakértői bázisa.

– Napi egymilliós szerződésekből lehet is – vélte Z., aki ugyanezt a semmibe vezető érvelési pályát már fél órával ezelőtt befutotta. Azóta igyekezett a borra koncentrálni, valamint annak a pillanatnak a kiválasztására, amikor úgy távozhat, hogy nem kelti az udvariatlanság látszatát.

Sz. kétségkívül uralta a pillanatot. Ahogy így elnézte, Z.-nek az ugrott be, hogy ekkora tudással rá lehetne bízni még akár a dohányipart is.

– Na, de ti egyrészt politikai kapcsolatok révén monopolizáljátok a közbeszerzéseket, másrészt különadókkal fenyegetitek a vetélytársakat – gyújtotta be a rakétákat Evelin, azonban Sz. ettől sem jött zavarba. Divatos napszemüvegét a kezében forgatva azt mondta, ők csak szerződéses üzleti partnereiket tájékoztatják a törvényalkotás legújabb fejleményeiről. Ha történetesen ágazati különadó készül, hát arról.

– De ti írjátok a különadóról szóló törvényt is – döfte érveinek tőrét a gyengének vélt pont irányába a házigazda, ám Sz. ismét elhajolt:

– Büszke vagyok arra, hogy széles körű a megrendelői bázisunk – zárta rövidre a vitát.

Akkor ennyi, ideje menni, gondolta Z., igaz, egyelőre még nem az országból, csak hazafelé. Ám mivel maradt egy korty bora, még hallotta, amint valaki azt veti fel, hogy Sz.-ék beteljesítik a régi tervet, lecserélik az összes telefonkönyvet (H. telefonálást idéző mozdulattal emelte füléhez a kezét). Sz. már válaszolni készült, de Z. elébe vágott:

– Ugyan, nem cserélnek le semmilyen telefonkönyvet. Nem akarnak felhívni senkit. Különben se tudnánk telefonálni egyik valóságból a másikba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.