galéria megtekintése

A magyar reformok működnek, a többiről hallgat a kormány

6 komment


Lencsés Károly

Újabb propagandakiadvánnyal bombázza a kormány az embereket: ismét kék színbe öltöztetett füzetet juttatnak el minden háztartásba, amelyből kiderül: a reformok működnek.

Aki még nem tudná – mert esetleg nem néz tévét, nem hallgat rádiót és nem járat újságokat –, most megtudhatja: a magyar reformok működnek. Az állami és egyes kereskedelmi médiumok által folyamatosan sugárzott reklámspotok után ugyanis – biztos, ami biztos – most tájékoztató kiadványt is eljuttatnak vélhetően mindenkinek. A szerencsésebbek már meg is kapták a „kisokost". Tavaly szeptemberben volt már hasonló akció, amikor szintén kaptunk egy füzetecskét, amely ugyancsak azt üzente, hogy „A Magyar Reformok Működnek!".

s tényleg működnek, hiszen egy százalékkal csökkent a személyi jövedelemadó – tudatják –, s ennek eredményeként egy „kétkeresős, átlagjövedelemmel rendelkező család éves bevétele több mint 56 ezer forinttal nő". Ahol mindkét szülő bruttó 250 ezer körül keres, ez igaz is. Ha meg egymilliós fizetést húz valaki, az mindjárt havi tízezerrel jár jobban.

 

A minimálbéresek – vannak ők is vagy egymilliónyian – meg vegyék tudomásul, hogy nekik a működő reformok havi ezer forintot fialnak. Ezek az emberek így jártak, de nem is számítanak, mert mindenki annyit ér, amije van.

Amúgy meg ők se elégedetlenkedjenek, hiszen idén nőtt a minimálbér is. Míg 2010-ben 73 és fél ezer forint volt a legkisebb havi kereset, most már 111 ezernél senkinek nem lehet kisebb a fizetése. Ez tényleg jól hangzik. A propagandakiadványból azonban valamiért kimaradt, hogy korábban a minimálbér után nem kellett adózni, ám az egykulcsos „mindenki jól jár vele" szja bevezetése után ez a kedvezmény megszűnt. Szóval ebben a körben a nettó fizetés az elmúlt hat évben alig emelkedett.

Akinek a figyelmét eddig elkerülte volna, a füzetből most megtudhatja, hogy jön a csok is. A családi otthonteremtési kedvezmény azt jelenti, hogy új lakás vásárlása esetén a háromgyermekes családok tízmilliós, vissza nem térítendő állami támogatást kapnak. Ez nagyon jó hír.

A képet legfeljebb az árnyalja, hogy aki a feltételeknek megfelelő – tehát legalább hatvan négyzetméteres – új építésű lakóingatlant vásárolna például a fővárosban, annak az ajándékba kapott pénzhez hozzá kell tennie még legalább 15-20 milliót. De inkább többet. Ezért felvetődhet: akinek futja erre, azt miért támogatja az állam? Miközben tízmillióért vidéken szép – bár kétségkívül nem új – házakat vásárolhatnának a nagycsaládosok.

A lényeg, hogy a reformok működnek, hiszen a GDP 2009-ben 6,6 százalékkal csökkent, 2014-ben viszont 3,7 százalékkal nőtt. Örülünk neki. Csakhogy 2015-ben a bővülés már vélhetően három százalék alatt maradt – erről a kiadvány persze hallgat –, és az idén további visszaesés várható. A mínusz hat százalékhoz képest persze ez sem kis eredmény, ám a tények kedvéért érdemes megjegyezni, hogy azért még nem jött el a Kánaán.

A Munkahelyvédelmi Akcióterv is működik – tudhatjuk meg. Nagyjából félmillióval többen dolgoznak, mint 2010 áprilisában, ami akár igaz is lehet. Kár, hogy a foglalkoztatottság növekedését nagyrészt a közmunkának köszönhetjük, illetve annak, hogy egyre többen vállalnak munkát külföldön.

De a reformok működnek. Ennek része, hogy megvédik az országot is, és a kormány népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvóta eltörlése érdekében. Ami nem létezik, mégis jobb, ha négy-ötmilliárdért referendumot tartanak róla.

A déli határzár megépítése előtt 390 ezer migráns érkezett Magyarországra tavaly, utána viszont mindössze 746-an jöttek – ez is kiderül a kiadványból. Miközben 320 határsértőt fogtak el csupán a legutóbbi hétvégén. Az idén pedig összességében sok ezret. Ezt az adatot is hiába keresnénk a füzetben. Különben arra sincs válasz, mi lesz velük, mert a szerbek senkit nem vesznek vissza.

Ők vélhetően ugyanúgy elhagyják ezt az országot, mint az elmúlt években a többi sok százezer sorstársuk. Mert a reformok ugyan működnek, de a „migránsok" inkább odébbállnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.