galéria megtekintése

A "magyar ősz" frontvonalai

28 komment


Pető Péter

Nincs vezető, nincs világos értékrend, nincs kimunkált szakpolitikai program, nincs normális playlist, nincs mindenkinél jogelméleti kiskáté, nem szólva arról, hogy egy csávó, aki még semmit nem tett le az asztalra, meglehet, még tanulmánykötete sem jelent meg, a komplett 25 évet el akarja temetni. Pedig azért a tüntetésen fontos lenne differenciálni, infografikákkal illusztrálni a gazdasági növekedés alakulását az utóbbi emberöltőben. Egyáltalán: emlékezni az időszakra, amikor a fékek még úgy ragyogtak a demokratikus államrend csúcsdíszeként, ahogyan Messi csillog az argentin futballválogatottban.

Alighogy véget ért az újabb nagy tömeget megmozgató kormányellenes demonstráció, máris elfoglalták a teret a tüntetésesztétika professzorai, akik részletgazdag útmutatóval látják el...

Fogalmuk sincs, hogy kit. Tanácsaikból kitetszik, semmit nem értenek abból, ami történik. Ez amúgy teljesen érthető, tekintettel arra, hogy olyasmi zajlik, amivel nem találkoztunk a rendszerváltás óta. Kuncze Gábortól Magyar Györgyig bizonyára sokan örülnének egy tüntetésösszefogásnak, akárha közös tüntetéslista-vezetőnek, de ez nem az ő történetük. Ez már nem a társadalommérnökök bulija, mert lehetetlen megrajzolni a tervet.

 

Az ellenállási mozgalom nem hagyományos módszerekkel, keretek között, célokkal, dinamikával működik. Hétfőn úgy gyűlt össze hatalmas sokaság a Kossuth téren, hogy az eseménynek nem volt apropója, s úgy maradtak sokan a parlament előtt, hogy a tömegről nagyrészt lepergő szónoklatok követték egymást, nem szólva arról, hogy a fellépők egyike képes volt CCCP feliratú pulóverben pódiumra állni. Ekkor ki is derült: lényegében mindegy, mi történik a pódiumon, mert az egymást követő demonstrációk egyáltalán nem a szervezőkről, hanem a résztvevőkről szólnak.

Minden alkalommal sok tüntetésszűzzel lehet találkozni. Olyanokkal, akik megérzik az ellenállás erejét, s ráveszik magukat, hogy fölálljanak a kormánnyal szemben. Katartikus élménnyel távoznak, ha olyan eseményhez van szerencséjük, mint az internetadó elleni második megmozdulás, amely részint elérte célját, hiszen a kormány meghátrált, részint a hídon átvonuló, világító telefonját a magasba tartó emberek tömege révén sokáig emlékezetes marad. És nyilván kevésbé önfeledten, ha a hétfőihez hasonló, fantáziaszegényebb, kevesebb fontos mondással tarkított rendezvényen vesznek részt.

Ám e változatosság is hozzátartozik a kontrollálhatatlan, ismert szervezeti formákhoz nem köthető „magyar ősz" természetéhez. Vezetőnélkülisége, dinamikája, akárha titokzatossága miatt tűnik olykor félelmetesnek az erő. Az, amelyik – a pártokkal ellentétben – már meghátrálásra kényszerítette Orbán Viktort, az, amelyik tízezreket visz az utcára. Az, amelyikről egyelőre mindenki - beleértve őket magukat is - keveset tud.

Épp csak annyit, hogy azt üzeni: nem lehet többé úgy, ahogyan volt, és úgy, ahogyan van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.