galéria megtekintése

A magándetektív és az igazi magyar semmiség

3 komment


Kácsor Zsolt

Szebenics a Duna-parton beszélgetett a világszerte ismert óriáscég háttéremberével, egy halk szavú, elegáns úrral, aki az anyavállalat felügyelőbizottságának tanácsadójaként mutatkozott be neki, s könnyű sétájuk során a magánnyomozótól azt kérte enyhe német akcentussal, hogy derítse föl magyarországi igazgatójuk kapcsolatait.

A felügyelőbizottság azt akarta megtudni, hogy a magyarországi igazgató három év alatt vajon miből vett négy új lakást a két gyerekének. A fizetéséből ugyanis, bármilyen magas az, biztosan nem. Ezen a felügyelőbizottságban sokat töprengtek, s nem értették. Három év alatt négy új budapesti lakást Dunára néző panorámával. Miből? Szebenics első kérdése az volt, hogy az igazgató mennyit lopott a cégtől.

– Semmit. Munkavacsora, némi ügyeskedés a kiküldetéssel, így havonta el tud számolni ezer ­eurót – válaszolta enyhe német megvetéssel a tanácsadó. – A családjával hétvégenként kitűnő éttermekben vacsorázik, de ezt tárgyalásnak nevezi, s képes számlát hozni róla. Magunk között szólva, Herr Szebenics, ez semmiség. Bele van kalkulálva. Persze el fogjuk bocsátani, de tudni akarjuk, miből vette a lakásokat.

 

Ezt mondta a halk szavú, elegáns úr, s Szebenics látta a szemében, hogy tényleg kíváncsi a titokra. A magánnyomozó nem volt kíváncsi a titokra, de a tanácsadó kilencezer eurót ígért neki, ha nyomozási tevékenységről kiállít egy számlát. Plusz teljes költségtérítés. Szebenics hát munkához látott, s három hónap múlva találkozót kért a tanácsadótól. Ismét könnyű sétát tettek a folyóparton, s közben Szebenics elmondta, hogy a magyarországi igazgató nemcsak lakásokat vett, hanem olajfestményeket is, merthogy valójában festményekben utazik, s úgy tűnik, jó ízlése van. A huszadik századra specializálódott, a négy lakás tele van műtárggyal.

– Mennyit érnek? – kérdezte a tanácsadó, mire Szebenics megvonta a vállát, s azt válaszolta, hogy nem tudja, mert ő nem szakértő. De azt megtudta, hogy az igazgató a három év alatt összesen százötvenmillió eurót fizetett festményekre.

– Jól értettem? – kérdezte a tanácsadó kissé zavartan, mire Szebenics azt válaszolta, hogy nem. – Nem jól értette. Azt a pénzt ugyanis nem az önök igazgatója költötte el, hanem valaki más. – Nem értem – vallotta be a halk szavú, elegáns úr, mire Szebenics elővette a zsebéből az aznapi lapot, s mutatott neki a címoldalon egy fotót, s azon egy országszerte ismert arcot.

– Ő az igazi vevő, akit ezen a fényképen lát – dünnyögte a magándetektív. – Az önök igazgatója csak egy stróman, egy balek, egy régi barát, akire mindig lehet számítani. Nyugtassa meg a felügyelőbizottságot, nem az ő pénzüket lopja.

– Ah, ja! Vagy úgy, akkor értem – bólintott a felügyelőbizottság tanácsadója, majd némi tűnődés után hozzátette: – Szép munkát végzett, Herr Szebenics, köszönjük.

– Semmiség, küldöm a számlát – legyintett Szebenics. S pár hónappal később, amikor a sajtóból a magyarországi igazgató fényes előléptetéséről értesült (kinevezték az óriáscég központjába kelet-euró­pai ágazatvezetőnek), Szebenics megint csak legyintett: semmiség, persze, magunk között szólva, semmiség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.