galéria megtekintése

A lojalitás határa

16 komment


Horváth Gábor

Ha hinni lehet Lipták Bélának, még mindig nem került le a napirendről Orbán Viktor washingtoni útja. Az egykori környezetvédelmi aktivista, a Hungarian Lobby nevű e-mail-csoport New Yorkban élő alapítója a napokban Barack Obama elnöknek írt levelet. Ebben azt kérte, fogadja a Fehér Házban Orbánt, „amikor" majd az 1956-os forradalom 60. évfordulójának washingtoni ünneplésére érkezik. (A megfogalmazás tehát nem „ha", jóllehet az útról nincs hivatalos bejelentés.) Lipták az amerikai magyarságot, 1956-ot, a Nobel-díjas Oláh Györgyöt, Teller Edét és saját fiát, a liberális New York Times vezető jogi szakíróját, Ádámot hozza fel érvként – meg sem kísérli méltatni Orbán érde­meit, netán védeni azt, ami ma Magyarországon történik.

Bölcsen teszi. Nyilván értesült róla, hogy a washingtoni Woodrow Wilson központ a magyar nagykövetség kérésére sem szervez emlékkonferenciát az évfordulón – részben attól tartva, hogy azt a hívatlanul felbukkanó Orbán politikája népszerűsítésére, netán propagandacélokra használná. A rendezvénynek végül a Pentagon intézménye, a Nemzetvédelmi Egyetem ad otthont, s mint a magyar kormány oldaláról közölték, Orbán nem tervezi a részvételt. A történtek nyomán ez kínos lenne neki és a rendezőknek is.

A legfrissebb üzenet a tengerentúlról egy lovagkereszt. Tom Lantos leánya, a Lantos Intézet igazgatója, Katrina Lantos Swett adja vissza a sajátját, csatlakozva ahhoz a másik száznyolc kitüntetetthez, aki így tiltakozik Bayer Zsolt „munkásságának" állami elismerése ellen. Katrina Lantos Swett nem a bayeri értelemben vett „libsi". Zsidó származása ellenére követte édesanyját a mormon egyházba, politikai nézeteit tekintve pedig a Demokrata Párt konzervatív oldalán helyezkedik el, amit idehaza centristának vagy jobbközépnek mondanánk. Egészen mostanáig nem csupán kapcsolatban állt az Orbán-kormányzattal, de tudni lehet róla, hogy különböző amerikai fórumokon igyekezett azt jó színben feltüntetni. Olyannyira, hogy nála liberálisabb amerikai-magyar barátai ezt fel is rótták neki. Mégis, úgy érezte, hogy apja emléke pártatlanságra és „a magyar ügy" támogatására kötelezi.

 

Arról nem ő tehet, hogy ez a fajta magyar ügy egyre kevésbé esik egybe a nemzet valódi érdekeivel. Ráadásul a kormány „magyarságteljesítménye" bármely nemzetközi fórumon védhetetlen. Miközben külföldön fogadkozik és zéró toleranciát ígér az antiszemitizmus ellen, idehaza nyilas szerzők műveit taníttatja az iskolákban, csurkista igazgató kezére ad fővárosi színházat és kitünteti a rasszista hecctollnokot. Már nem is nehéz, hanem lehetetlen azzal érvelni, ehhez a szélsőjobboldali veszély elhárítása miatt van szükség. Amíg Orbán maga a két lábon járó szélsőjobboldali veszély, nem csodálkozhat rajta, ha ekképpen is kezelik.

Katrina Lantos Swett a végsőkig elment a mai magyar kormány iránti lojalitásban. Eddig bírta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.