galéria megtekintése

A legolcsóbb ország

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 15. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

A napokban újabb világraszóló magyar sikert kürtölt világgá a világhírű Magyar Turizmus Zrt., a világ legmagyarabb turizmuszéertéje. Miszerint, kérem, az ellenséges osztrák Bank Austria (hogy őszinte legyek, én azt hittem, hogy ez már régen nincs, előbb Creditanstalt lett, aztán Hypovereinsbank, aztán UniCredit) kimutatta, hogy Magyarország a világ legkedvezőbb ár-érték arányú turisztikai célországa. Magyarul: itt ér a legtöbbet az osztrákok pénze. Magyarul: mi vagyunk a legolcsóbbak. Olcsóbbak, mint Törökország, olcsóbbak, mint Horvátország, Szlovénia, Görögország. Mindenkinél olcsóbbak.

Szóhoz is nehezen jut az ember. Végre! Egy ezerszer sárba tiport, annyit szenvedett, szinte reményét vesztett nemzet emeli most fel a fejét, és elfoglalja végre méltó helyét a világ tetején! Mi vagyunk a legolcsóbbak! Milyen nagyszerű kimondani ezt.

Koccintsuk hát, barátaim, egy pohár Dínom Dánom félédes asztali fehérborral (kétliteres petpalackban körülbelül 500 forint), csócsáljunk el hozzá egy jó lecsókolbászt (10 dkg 90 forint, tartalmaz: sertéshús 30%, szeparált baromfi hús 20%, ivóvíz, sertésszalonna, sertésbőrkepép, sertésbőr, étkezési savak: tejsav, citromsav; savanyúságot szabályozó anyag: kalcium-laktát, céklapor, szójafehérje, étkezési só, burgonyakeményítő, fűszerek, emulgeálószer avagy difoszfátok, fűszerkivonatok, antioxidáns, miszerint nátrium-D-eritroaszkorbát, ízfokozó, azaz nátrium-glutamát, tartósítószer, vagyis nátrium-nitrit), és örüljünk felhőtlenül! Welcome to Hungary, home of the ezernyi Sonderangebot, rezsicsökkentés und akciós Túró Rudi!

 

(Csak zárójelben merem megjegyezni, hogy nemrég, puszta eltévelyedésből kifolyólag, Olaszországban jártam, a turisztikailag rendkívül elmaradott, borzalmas ár-érték arányú toszkán dombvidéken, ahol, kapaszkodjanak meg, tíz euróért adnak egy carbonaraspagettit. És abban a carbonarában nincsen se tejszín, se gombapor, se füstölt szalonna, csak guanciale, tojás és friss tészta, de hát fogalmuk sincs az olaszoknak, hogy kell egy rendes tésztát elkészíteni, még megfőzni sem tudják rendesen, mindig kemény marad a közepe. Ennyiért, kérem, meg lehet vacsorázni egy jó budapesti étteremben! Ja, és a boraik. Képesek 60-70 euróért adni egy palack Brunello di Montalcinót. Hát így nem lehet! Ez, kérem, lószar, nem turizmus. Ha nem lenne ott az a sok amerikai turista, és nem vennének meg és ennének meg mindent, tönkre is mennének!)

De te csak maradj olcsó, akciós kis hazám! Olcsó borok, olcsó vacsorák, olcsó nők, olcsó eszmék árengedményes országa! (Hiszen turkáló az egész világ, és kisnyugdíjas benne minden férfi és nő. I tak dalse.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.