galéria megtekintése

A lázadás elmarad

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 04. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Amikor Laura Poitras két éve megérkezett Hongkongba, már tudta, hogy egyetlen pillanatra sem szabad kikapcsolnia a kameráját. A dokumentumfilmes az első perctől kezdve rögzítette találkozását Edward Snowdennel, az egykori NSA-alkalmazottal, aki felfedte az amerikai titkosszolgálatok lehallgatási gyakorlatát. Forog a kamera attól kezdve, amikor Snowden és a másik újságíró, Glenn Greenwald bizalmatlanul méregeti egymást, egészen odáig, amikor nyolc nappal később elhagyja a szállodát.

Közben Snowden világosan és összeszedetten magyarázza el, hogy az amerikai titkosszolgálatok mind saját, mind más országok állampolgárait bármikor képesek megfigyelni – lehallgatni a telefonjukat, elolvasni e-mailjeiket –, és csak nagyon kevés törvényi korlátot kell eközben figyelembe venniük. Az anyagból készült, Snowden-filmként emlegetett Citizenfourt már a magyar közönség is láthatja, a hazai kritikák pedig szinte kivétel nélkül odáig vannak érte. Mert felnyitja a szemünket és megmutatja, hogy sehol sem vagyunk védve a titkosszolgálatoktól.

A filmben lefestett világ rémisztő, de nem fognak világszerte az utcára vonulni az emberek, hogy változást követeljenek. Amerikában már októberben bemutatták a filmet, és a kritikák ugyanúgy magasztalták, mint most a magyar lapok. De nem lett kasszasiker, és nem indított vitát a polgárok megfigyeléséről. Februárra, amikor megkapta a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat, a nagyközönség nagyjából el is felejtette. A díj adott egy újabb lökést a filmnek, sok ismerősömtől hallottam, hogy most már tényleg meg kellene nézni, a tévé is adja!

 

Csak ne lenne olyan későn. Másnap csak annyit mondtak: belealudtam. Igaz, a Citizenfour semmit nem mond, amit nem tudtunk már 2013-ban, amikor Snowden előállt az NSA dokumentumaival. Ám sem akkor, sem azóta nem indult vita a lehallgatásokról. A Pew kutatóközpont felmérése szerint az amerikaiak közel felét nem érdekli, hogy az interneten küldött adataihoz bármikor hozzáférhet a titkosszolgálat.

A neves brit-amerikai komikus, John Oliver azzal próbálta felrázni a közönségét, hogy elutazott Moszkvába, megkérdezte Snowdentől, hogy ha készít egy képet a nemi szervéről, majd azt elküldi a feleségének, azt ki tudja-e lesni az NSA. A válaszból kiderült: az amerikai titkosszolgálatok belelátnak az állampolgárok alsónadrágjába is. Oliver rögtönzött közvélemény-kutatásából kiderült, hogy az emberek szerint ezt már nem szabad hagyni. Snowden erre csak annyit mond: nem gondolta volna, hogy ennyire leegyszerűsítve kellett volna átadnia az üzenetet.

Hamarosan hatályát veszíti az egyik törvény, amely jogot biztosít az amerikai kormánynak a megfigyelésekre. A kongresszus feltehetőleg elfogad egy újat, amely több korláttal, de lehetővé teszi a lehallgatásokat. Nem lesznek tömeges tüntetések, és elnökválasztási kampánytémává sem válik az NSA. Amerika továbbra is figyeli a világot, és azt kéri: higgyük el, nem ellenünk teszi. Ezen felbátorodva minden ország ugyanígy fog tenni, amelyik képes rá. A polgárok megfigyelése az elnyomó rezsimek egyik legfontosabb eszköze. Nem a meztelen fotó a tét, hanem a szabadság.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.