galéria megtekintése

A látszat és a lényeg

11 komment

Csillag István

Újságírókat oktatva a híres amerikai riporter, Walter Cronkite kérdezte, fejtsék meg, mi annak a hírnek a lényege, miszerint egy Észak-Vietnamból Dél-Vietnamba tartó ­tehergépkocsi-oszlop egyik sofőrje, érzékelve, hogy gépkocsijának motorháza kigyulladt, leállította a motort, és rávetette magát a motorházra, saját testével oltotta el a tüzet, nehogy a többi lőszert szállító autóra is átterjedjen a tűz. Az újságíró-hallgatók hősiességről, a lőszerszállításkor kötelező követési távolság hiányáról, az orosz gyártmányú teherautók hibáiról szóltak, amíg Cronkite csak annyit mondott: a vietnami autókon nincs tűzoltókészülék.

Erre emlékeztet az, ahogyan az ellenzék vezető politikusai magyarázzák a meghátrálást a vasárnapi boltzár ügyében. A Vezér még pénteki szózatában is újabb területekre gondolta kiterjeszteni a boltzárat – akarom mondani a vasárnapi pihenőnapot –, aztán derült égből villámcsapásként érte az ellenzéket, hogy az Országgyűlés keddre már meg is szavazta a vásárlási szabadság helyreállítását. Nem ismétlem meg, hogy mi mindent mondtak, áradoztak a Fidesz elleni küzdelem újabb nagy győzelméről, pedig egy apró, de nem jelentéktelen ügyről volt szó. A taktikai zseni felismerte, hogy az ország szavazóiról csak egyetlen hiteles lista van: a Kubatov-lista. Ha engedi, hogy elkezdődjön az aláírásgyűjtés, akkor anélkül jön létre az ellenzéki szavazók közötti együttműködés, hogy erre a bölcs pártvezérek jelet adtak volna, hogy füstös szobákban kiegyeztek volna valami előválasztásban vagy bármiben. A Vezérnek mindenáron meg kellett akadályoznia, hogy a nép megtanulja, milyen egymás láb- és izzadságszagát, baloldaliságát, konzervativizmusát, liberális szemléletét vagy éppen jobboldali beállítódását elviselni a közös cél, a vásár­lási szabadság kivívása érdekében. A taktikai zseni tudja: a nép gyorsabban tanul, mint az okos mondatokat öblögető, a világhírű stratéga címet váll-lapjukon viselő vezetői.

Hasonló a helyzet a családi adókedvezménnyel kombinált egykulcsos személyi jövedelemadó és az ennek bevezetése miatt kieső költségvetési bevételek „pótlására” kitalált „ideiglenes” különadók esetével is. Az „egykulcsos” kb. 400 milliárd forintot hagyott „a magyar emberek zsebében”. Ennyi hiányzik miatta a költségvetésből. Ezt a négyszázmilliárdot a bankokra, a telefon- és informatikai szolgáltatást végzőkre, az energiaszolgáltatókra és a bevásárlóközpontokat üzemeltető láncokra terhelte rá a Vezér. Mi a látszat? Hogy a termelőmunkát folytatókat nem bántja, bezzeg akik csak spekulálnak, akik nem az anyagi termelést folytatják, hanem „csak” szolgáltatnak, és akik eddig a magyar embereken élősködtek, kivitték a profitot, most rákényszerülnek, hogy kivegyék a részüket a közteherviselésből. Janikovszky Éva stílusában: „minden gyerek tudja, még a legkisebb is”, hogy a modern gazdaságokban a munkahelyek ­70-80%-a, a megtermelt GDP 80%-a az ún. szolgáltató szektorban keletkezik. A közgazdásztanoncok ezt a nótát fújják, és sajnálkoznak, hogy az „újraiparosítási” demagógia meg a spekulánsozás mekkora bullshit.

 
Marabu rajza

De a lényeg más. A szolgáltató cégek piacát a magyar vásárlók köl­tési szokásai határozzák meg. Az ebből származó jövedelem nem máshol, hanem Csajágaröcsögén és Veszprémben, Kajászón és Budapesten keletkezik. Ezt a jövedelmet – ha a többieket elüldözik – a baráti gázszerelők meg a cár Raszputyinja is tudnák szedni. Ehhez eleinte, ha már bejáratott a piac és kellően felszerelt az üzlet, nem kell pénz és „angol ész”. Amíg a cég lerohad, a Vezért és köreit, politikai családját gazdagíthatja. Ráadásul a nép szemében korántsem vérciki a tőkések megrendszabályozásáról beszélni, ha meg kitalálnák, hogy az ő alcsúti Robin Hoodjuk az angol tőkéseket leckéztetve elveszi azok pénzét, még örülnek is neki. Legfeljebb annyit mondanának, hogy persze, ezek is lopnak. De ez csak addig megy, amíg van gáz, villany, amíg nem akadozik az ATM-automata. A nép az ellenzéktől se hallja, hogy ha a Vezér az angol üzletét szemelte ki, hogy valamelyik híve szerezhesse meg, akkor előbb-utóbb a te kis sarki boltodnak is annyi. Csak lassan jönnek majd rá, hogy itt nem általában és személytelenül lopnak, hanem bizony tőle. Pedig a nép egyszerű fia tudhatná, hogy a Vezér, amiért megvéd a multik, az offshore-lovagok tisztességtelen versenyétől, megszólal majd Virág elvtárs szájával: „Majd kérünk magától valamit!”

Hogy mi az? Bízd ránk a gyereked! Bízd ránk a gyereked iskoláztatását, hogy addig tanulhasson, amíg nekünk jó! Bízd ránk az orvosi ellátását, hogy ott kapjon ellátást, ahol, és olyat, ami nekünk is jó! Semmit sem kell tenned, mint hallgatni és feliratkozni a Kubatov-listára, hogy szavazhass ránk a jövődről és a gyerekedről!

A szerző közgazdász

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.