galéria megtekintése

A látszat ereje

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 19. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

A magyar társadalomban él az az ősi vágy, hogy ne lássa közvetlen közelről a konfliktusokat. Inkább eltakarja a szemét, s akkor nincs, ami kellemetlen lenne számára. Ezt lehetett tapasztalni a menekültválság nyári csúcspontján, amikor nem is a menekültek (kormányzati tájszólásban migránsok) érkezése volt a szokatlan, sokkal inkább az, hogy látni lehetett őket a Keletinél. A látvány sokak szemét zavarta. Ezért a kormány, melyről tudjuk, hogy mindene a magyar nép, elintézte (a csupán terelésre alkalmas kerítéssel), hogy ne lehessen látni őket.

A karikaturista Marabu rajza adta a legjobban vissza a tudathasadásos állapot lényegét. Orbán Viktor Harci Marciként, kivont karddal áll a várfalon (védi a keresztény Európát), miközben a vár alatt egy alagúton tovahömpölyög (oda, ahol gondoskodni is hajlandók róla, Ausztriába és Németországba) az irgalmatlan tömeg. Most, hogy már szinte végképp eltereltük őket, elhihetjük, hogy talán nem és léteznek. Azaz: nincsenek.

Hasonló a helyzet a hajléktalanokkal vagy az egyre gyakoribbá váló kilakoltatással, amire a budapesti Józsefváros jó időben, nem sokkal a téli hideg hónapok előtt kapott rá. Ha nem látjuk, hogy a szomszédunkból az utcára kerülnek a családok, akkor nyugodt lehet a lelkünk, a legjobb, ha elmegyünk otthonról, amikor végrehajtó formájú egyének jelennek meg a lépcsőházunkban.

 

Ha nem adja a tévé, hogy kicsi gyermekek is áldozatul esnek a szociálislakás-program nélküli önkormányzat embertelen döntéseinek, melynek lényege, hogy a nyomorgók helyett jómódú középosztálybeli polgárokat verbuválnak a Magdolna-negyed lakótömbjébe, akkor megnyugodhatunk, és elméleti szinten elbeszélgethetünk akár a hajléktalanságról is. Melynek ugyanez a lényege: ha nem látunk hajléktalanokat (mert kiűztük őket a belvárosból, szétszórtuk őket máshová, például a külső kerületekbe vagy vidékre), akkor a valóságban nem is léteznek. Ha nincsenek, beszélni sem kell róluk. Probléma egy szál se.

Innen csak egy ugrás a szegregált iskola, melyet általában a szülők harcolnak ki, hogy már a gyerekük se találkozhasson a nehéz sorsúakkal. A kormány, miként a menekültválság idején, rájátszik a társadalomban meglévő rossz ösztönökre. Ha nem látunk cigány gyerekeket az iskolában, akkor voltaképp nincsenek is. Ha a nyilas rémtetteket eltakarjuk (nem láttatjuk), akkor bemagyarázhatjuk magunknak, hogy nem voltak ilyenek, és rögvest lehet zavaros eszmeiségű szobrokat avatni.

Nem magyarok voltak, akik vagonokba terelték a második világháború idején a zsidókat, mások követték el a gaztetteket. Ha végül mindent eltakartunk a szemünk elől, megnyugodhatunk. Eljuthatunk a nagy nemzeti sötétség világába. Melyben aztán már végképp nem számít semmit a valóság.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.