galéria megtekintése

A kuncs

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 04. számában
jelent meg.

Jabronka Richárd
Népszabadság

Játsszunk valamit! – gondolta egy reggelen Kerényi Imre. Olyasmit, amilyet Harisnyás Pippi játszott a barátaival. Üljünk össze, találjunk ki egy szót, társítsunk hozzá személyeket, tárgyakat, fogalmakat, és induljunk neki az utcáknak, hogy utánajárjunk, és meg is találjuk képzeletbeli teremtményünket! Pippiék esetében ez a szó a „kuncs” volt. Egyikük sem tudta, hogy pontosan mit jelent, de tetszett nekik a játék, hiszen a rejtély, a nyomozás izgalma minden gyermeket lázba hoz.

A térkőhajigálás és a gyűlöletből fakadó agresszív csoportosulások effektíve kormányzati felhatalmazást kaptak Kerényitől egy gyűjtőszó által

Harisnyás Pippi bandája, követve a titokzatos kuncs nyomait, egyetértett abban, hogy ilyen névvel minden bizonnyal valami negatív, valami gonosz lényt kell keresniük. Első útjuk az orvoshoz vezetett, aki megvizsgálta őket, majd megállapította, hogy makkegészségesek, és nem fertőződtek meg a kunccsal. A gyermekek a következő helyszínen a rendőrt faggatták, aki értette a tréfát. Közölte, hogy nagyon veszedelmes lénnyel állnak szemben. Szórólapokat nyomatott a játszóknak azzal a szöveggel, hogy az állampolgárok segítségét kérik a kuncs felkutatásában. A nap végére már mindenki a mesebeli lényt kereste.

 

Kerényi Imre játékával is hasonló a helyzet. A kultúráért és egyéb – ide ki nem férő – tisztségekért felelős miniszterelnöki megbízott unalmában nemcsak magában játszott, hanem játékra hívott mindenkit, aki hasonlóképp nem talált értelmes elfoglaltságot vagy éppen szeretett volna beférkőzni Kerényi baráti körébe. Kiállt tehát a pajtások elé, és azt mondta: „buzilobbi”. A párhuzam világos. A kuncs szó már elkopott, így másikat kellett találni. Mióta a kifejezés felszínre került, több szervezet, politikus, civil kezdett bele a homoszexuális lobbi utáni hajtóvadászatba.

A „családvédők” felvonulást hirdettek a Budapest Pride időpontjára, hogy tiltakozzanak a Kerényi Imre által kreált ellenségkép képviselői ellen. Ugyanígy tett a Jobbik is, akik érdeklődési körükből adódóan szívesen kapcsolódtak be a játékba. „Ezt meg kitől tanultad?” – hallottuk nemegyszer kisgyerekként, amikor a szüleink ránk szóltak valamilyen illetlen mondat vagy tett kapcsán. Mindig van tehát egy példa. Elképzelhető, hogy Kerényi Imre esetében ez a Harisnyás Pippi, de az sem kizárt, hogy orosz testvéreink mintájára kezdtünk most fröcsögésbe „a homoszexualitás terjedését elősegítő propaganda” elburjánzása ellen.

Kivívni a jogokat, elérni, hogy a társadalom nyitottabbá váljon, megismertetni a lakossággal, hogy a homoszexualitás nem betegség, eljutni odáig, hogy két ugyanolyan nemű személy kézen fogva mehessen végig az utcán, és megmutatni, hogy az LMBTQ közösség tagjai többen vannak, mint azt bárki gondolná –erről szól a Budapest Pride, ezeket a célokat vállalták fel a szervezői. Amennyiben ez a buzilobbi, azt gondolom, hogy nem a melegeknek kell szégyenkezniük. Ha viszont arról beszélünk, hogy földalatti szodomita konspirációk folynak a színművészeti egyetemen azért, hogy a homoszexuálisok „megfertőzzenek” mindenkit vérmágia bevonásával, és ha a „harisnyás” dramaturgnövendékek a sátán papjai, akkor megkérdezném Kerényi Imrét, hogy mit szólna hozzá, ha nem szólna semmit.

A probléma nem akkor kezdődik, ha egy demokratikus jogállamban valaki elmondja a véleményét, hanem ott, ha egy véleményből általános érvényű, elfogadott, a valóság szintjére emelt tétel lesz, és nem egy meggondolatlan, ésszerűtlen, kisebbséget fenyegető, becsmérlő kifejezés. Attól tartok, hogy a baj már itt van, hiszen a rendőrség minden további nélkül engedélyezte a békés családvédők buzilobbi-ellenes hadjáratát a Budapest Pride felvonulás helyszínén. Az utóbbi évek is azt igazolják, hogy az efféle „békés” csoportok miatt kordonokkal hermetikusan elzárt térben kellett menetelniük a Budapest Pride résztvevőinek, így a jelenség nem új keletű, és nem a miniszterelnöki megbízott generálta. Mindössze annyi történt, hogy a térkőhajigálás és a gyűlöletből fakadó agresszív csoportosulások effektíve kormányzati felhatalmazást kaptak Kerényitől egy gyűjtőszó által. Ezt követően azon sem lepődnék meg, ha a Fidesz–KDNP az önkormányzati választáson magát a kuncsot indítaná főpolgármester-jelöltként.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.