galéria megtekintése

A Krím nem Oroszországé

19 komment

David Lidington

A héten lesz két éve, hogy Oroszország illegális és jogtalan „referendumot” tartott a Krím félszigeten. A két hét alatt összetákolt, független nemzetközi megfigyelők nélkül megrendezett álnépszavazás a demokrácia megcsúfolása volt az orosz bakancsok taposta Krím földjén. A referendum ürügyül szolgált a Krím elcsatolásához, ami évtizedek óta nem tapasztalt precedens egy európai határ erőszakos megváltoztatására.

Ukrajna területi integritásának megsértésével, az ország egy részének elcsatolásával, valamint Kelet-Ukrajna folyamatos destabilizálásával Oroszország a nemzetközi szabályokat durván fölrúgta. A nemzetközi közösség ezt élesen elítélte. Sohasem fogjuk elfogadni a Krím erőszakos elcsatolását. Nem fogunk elfeledkezni az etnikai kisebbségekről, elsősorban a krími tatárokról, akik az orosz jogsértések következményeitől leginkább szenvednek. Az orosz hatóságok egyre súlyosabb zaklatásai miatt 2014 márciusa óta tízezer krími tatár menekült el hazájából.

Oroszország a Krím elcsatolásával számos nemzetközi kötelezettséget szegett meg, köztük az ENSZ alapokmányát, a helsinki záróokmányt, valamint a fekete-tengeri flottamegosztásról szóló, 1997-ben aláírt orosz–ukrán megállapodást.

 

Az ilyen támadások Európa általános biztonságát ássák alá: azt a gondosan felépített biztonságot, mely a kölcsönös megértésen, bizalmon és elfogadott normákon alapul. Ezért kell nagyon határozottan fellépnünk Oroszország veszélyes viselkedése ellen és komoly, stratégiai választ adni erre a kihívásra.

A következő varsói NATO-csúcson az elrettentés megerősítése érdekében el kell köteleznünk magunkat a kelet-európai NATO-jelenlét kiterjesztése mellett. Fenn kell tartanunk az Oroszországgal szembeni szankciókat is, hogy megfelelő nyomást tudjunk gyakorolni Oroszországra szemléletének megváltoztatása végett. Gyakorlati és politikai támogatásra is szükség van az Oroszország által gerjesztett bizonytalanságot, illetve orosz beavatkozást elszenvedő országok számára.

Egyértelmű, világos és egységes üzenetet kell küldenünk: bármekkora is, egy ország sem űzhet csúfot a nemzetközi jogszabályokból következmények nélkül. A Krím illegális elcsatolása támadásnak minősül, s ez ellen értékeink védelme érde­kében egységesen kell fellépnünk.

A szerző a brit Európa-ügyi minisztere

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.