galéria megtekintése

A követség zárva

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 14. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Pár napja, hogy nincs Budapesten afgán nagykövetség, az ideáramló menekülőknek a bécsi képviselethez kell fordulniuk, ha valamit el akarnak intézni, például iratokat, igazolásokat kérnek. Kabul azt közölte, hogy takarékosságból zárt be. De épp, amikor újabb menekültáradat érkezik hozzánk tőlük? Azt mondhatnánk: Afganisztán kitette a csőd miatt a zárva táblát. Hivatalosan nem érdekli a menekülők sorsa.

Az afgán állam valóban csődben van, és még senki sem talált számára működőképes modellt. Nem működött a szovjet minta, ahogy az amerikai sem. Afganisztánnal egyébként a britek sem bírtak. Az általunk ismert államtípusok több ezer éve nem működnek ebben a hegyes-völgyes soknépű, soknyelvű, többvallású, máig premodern világban, ahol a kábítószer-termelés a legerősebb ágazat. A helyzetet jellemzi, hogy a tálibok közleményben tiltakoztak, mert az Iszlám Állam (IS) fegyveresei brutálisan megöltek egy csoport kormánykatonát. A tálibok tartanak az IS nyomulásától. A hozzájuk tartozó felkelőcsoportok gond nélkül átállhatnak az IS-hez, a hűségeskü csak (a meghalt) Omár mollához kötötte őket. Tárgyalnak és harcolnak egyszerre.

De van egy másik Afganisztán is. A Guardianben olvastam egy fiatalemberről, aki három évet rejtőzködött Ausztráliában, ahonnan most haza akarják toloncolni. Azért kellett menekülnie, mert a tálibok leölték miatta az apját és a fivérét. A fiú ugyanis szakmát tanult egy iskolában, amit „nyugatinak” tartottak. Később meghalt a falu elleni támadásban két öccse is, már csak az anyja él. A család síita és tádzsik, a támadók tálib szunnita pastuk.

 

Afganisztán tehát brutális, archaikus, de valójában korántsem egy tömbből faragott világ. Már harminc éve is megvolt a nyugatias képzettségű értelmisége, megvoltak az egyetemei. Mára pedig több tucat egyetem, főiskola van a 32 milliós országban. Sokan végeznek középiskolát, sok nő szerez diplomát. A lakosság kilencven százalékának van mobiltelefonja. Amióta az amerikaiak 2001-ben elsöpörték a tálibokat, megpróbálták modernizálni az országot, ahol volt erre kereslet. Miközben kétségtelenül, élnek a középkorinál is régebbi hagyományok.

Akik hozzánk érkeznek, azok az afgán társadalom modern, tanult részéből jönnek. Nem vaktában indulnak el otthonról, hiszen az emigráció legalább negyven éve folyamatosan tart, tehát valahol élhet egy távoli nagybácsi, unokafivér, akire számíthatnak, hiszen a törzsi, nemzetségi kötöttségek is erősek. Afganisztán soha nem volt gyarmat, de a nagyhatalmak figyelme övezte legkésőbb a XIX. századtól kezdve. Mai tragédiája, de civilizációs eredményei is a nagyhatalmak jelenlétével van összefüggésben. Ez nem jelenti azt, hogy britek, oroszok, amerikaiak együtt megoldanák az ottani válságot. Tartok tőle, hogy a szétesés és a menekülés folytatódik. Afganisztán tragédiája, hogy legképzettebb, nyelvet tudó, vállalkozásra kész fiai, lányai menekülnek tőle. Kicsit ismerős.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.