galéria megtekintése

A köpönyeg

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 22. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Megy a lobbi, mondták a legutóbbi szombathelyi közgyűlésen. Azért megy, hogy Ferenc pápa jövőre, az állítólag Szombathelyen született Szent Márton világra jöttének ezerhétszázadik évfordulóján a vasi megyeszékhelyre látogasson. A hivatalos meghívó Áder János köztársasági elnök, aki szerint Szent Márton habitusa, lelkisége és a szegényekkel való együttérzése alapján nagyon közel áll Ferenc pápához.

Közismert, hogy a legenda szerint Szent Márton egy rideg, téli estén egy remegő, fázó koldussal találkozott. Márton, aki addigra a legtöbb ruháját már odaajándékozta a nélkülözőknek, saját köpenyét kardjával kettéhasította, s egyik felét a koldus vállára borította.

Segítene-e így ma egy magyar egyházmegye valamelyik főpásztora a rászoruló, kisemmizett kolduson, vagy valakin, aki netán a háborúból mentve a családját menekülni kényszerülne? Tudjuk a feleletet, hiszen az a győri püspök adta meg, akinek a 75. születésnapján saját kérésére vett részt a magyar miniszterelnök, s méltatta a főpásztor érdemeit. Ezt követően megkérdezte egy újságíró a győri megyés püspököt, hogy az egyház hány menekültet fogad be. Ez a kérdés reálisan fel sem merül, képedt el a főpásztor. Ez akkor lesz aktuális, ha valaki törvényesen regisztrál Magyarországon, elbírálják a kérelmét, s a hatóságok úgy dönthetnek, hogy itt maradhat.

 

Az az Orbán Viktort és eszméit ismerten támogató egyházi ember mondta ezt, akitől a miniszterelnök például azt idézte az ünnepségen: „A keresztény ember előtt megnyílik egy új dimenzió: a hit dimenziója. A keresztény erények: a hit, remény, szeretet, a nehézségekben, a betegségben, az üldöztetésben is megadja a belső szabadságot, a teljes emberséget.”

A belső szabadságot talán igen, de a külsőn a jelek szerint csak az állam elismerése után gondolkodna el az egyház, az állam és az egyház köztudott különállása jegyében. Csak az a koldus érdemli meg a köpeny felét, akit az állam is méltónak tart rá. Ha Szent Márton e szerint jár el, koldusa alighanem kővé fagyott volna Amiens kapuja előtt.

Ferenc pápa meghívása különben sem konfliktusmentes a magyar egyházi körökben. Mindig titkolni fogják, de nem igazán szeretik őt. Jobb esetben egy latin-amerikai liberálisnak tartják – ami égetően nagy butaság egy megrögzött antikapitalistáról szólván –, de inkább kommunistának gondolják. Vitatható persze Ferenc pápa egyházi szerepe, az elődökhöz képest kétségtelen modernitása.

Ehhez képest a meghívás pikantériája, hogy a magyar püspökök közül most éppen az a Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke lehet a vendéglátó – bár Ferenc pápa látogatása még egyáltalán nem biztos –, aki a szegénybarát Márton városa, Szombathely püspöke.

Szombathelyen egyébként járt már pápa 1991-ben, II. János Pál. Kelet-Közép-Európa országainak egyházai alighanem ma is őt tartják főpásztoruknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.