galéria megtekintése

A kisfiú a tengerparton

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 07. számában
jelent meg.


Borbély Zsuzsa
Népszabadság

A tengerparti homokban fekszik a kisfiú. Aludni látszik. Mellette egy csendőr áll, kissé sután. A három év körüli Aylan Kurdit látja maga előtt, aki nem mozdul. Egy Törökország partjainál elsüllyedt menekülthajón utazott. Egy lett volna a több tíz, százezer menekülőből, aki most Európa belseje felé tart.

A The Independent című brit lap közölte a halott kisgyerekről készült fényképeket. Komoly újság általában nem tesz ilyet. E gesztussal azonban keményen kiálltak egy ügyért, amiben hisznek: megmutatni a menekültkérdés valódi tétjét. Erre a gyerekre nem lehet az ebben az ügyben oly gyakori távolságtartással nézni.

Magyarországon hónapok óta folyik a „hangulatkeltés” a menekülők ellen. Az eredmény: a villamoson a pesti polgár panaszkodik, hogy nem mer a Keleti felé menni, mert ezek mindent ellepnek. Amerikai repülőgépekkel ideszállított emberekről, titokzatos csoportok által pénzelt összeesküvésekről is suttognak. A menekültek a politikusoknak kvótákat jelentenek és kerítést, átváltva szavazatot. Pró vagy kontra. A szélsőségeseknek játszótársat a háborúsdihoz. A hírekben számokká válnak: 71-en egy kamionban, 12-en egy kompon a Földközi-tengeren.

 

A sajtó feladata a pártatlan tájékoztatás. Az újságíró/fotós/operatőr szabad döntése, mit mutat meg, az olvasóé/nézőé a szabad értelmezés. Vélhetjük hatásvadász lépésnek a brit lap tettét, de azt gondolom, hogy a szerkesztőség humánus meggyőződését tükrözik a felvételekhez fűzöttek. A sajtó orientál. Rossz esetben manipulál. Nyilvánvalóan és burkoltan. Teheti ezt jó ügyért is. Az elmúlt néhány napban kiderült, hogy a The Independent döntésének önmagán túlmutató hatása lett.

A fotótól nem függetlenül kormányok döntöttek úgy, hogy több menekültet fogadnak be, mint tervezték. A média a hogyanról is határoz, amikor formába önt egy történést. Az újságíró-etika ilyen értelmezése, a határok tiszteletben tartása ma ódivatúnak hangzik, de kritikus helyzetekben még mindig működik. A Párizsban balesetet szenvedett Diana hercegnőről a halála előtti pillanatokban készült lesifotókért egyetlen brit lap sem volt hajlandó fizetni, és persze nem is közölte őket.

A kisfiún nem látszik, honnan jött. Lehetne német, amerikai, brit vagy épp magyar. Nincs meg benne az idegenszerűség, amibe kapaszkodhatunk, hogy eltávolítsuk magunktól a szívbe maró látványt. Nem a szíriai kurd Aylan az első, és nem az utolsó, aki belehalt abba, hogy szüleivel elhagyta hazáját. A The Independent csak annyit tett, hogy eddig szemérmességből és kíméletből takargatott dolgot brutálisan, de őszintén feltárt. Az emberek annak hisznek a leginkább, amit maguk látnak. Az egyik cég reklámjával szólva: ha nincs róla fénykép, meg se történt. Hát most már van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.