galéria megtekintése

A kincses bank

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 22. számában
jelent meg.

0 komment


Kriván Bence
Népszabadság

A Magyar Nemzeti Bank unortodox pénzköltési módszerei sok meglepetést már aligha okozhatnak. A mesés ingatlanportfólió, a magasztos céllal létrehozott, több százmilliárdos vagyon felett őrködő, s azt elvileg a köz javára hasznosító házi alapítványok működése, a megfeszített munkában megfáradt dolgozók pihengélése a sokcsillagos saját kastélyszállóban ma már jobbára csak az irigykedők körében szül visszatetszést. A Luxus Áruház Vörösmarty téri épületének 7,2 milliárdért történő tervezett bekebelezése például alig érte el az ingerküszöböt. Biztos, a Matolcsy György Közgazdaságtudományi Egyetem valamelyik tanszékének kell a hely.

Ne legyünk kicsinyesek, a pótközgáz hiánypótló intézmény lesz, ahol a jövő nemzedékének irányított agymosásával átprogramozhatatlan tudást plántálnak az arra fogékony diákok fejébe. Ahol megbízható káderek, kimondott szaktekintélyek osztják majd az észt. A sajátjukból, de a mi pénzünkön. Ahogy az MNB-s alapítványok is könnyen behatárolható körben terítik a pénzt.

Sok az ingatlan, sok a képre váró üres fal, a kiadó hely és az alapítvány gondjaira bízott milliárdoknak sem kell örök időkig állampapírban poshadniuk. Kultúrmissziót vállalnak tehát azzal, hogy egyes méltatlanul elfeledett, de újra felfedezett szerzők műveivel kitapétázzák a falakat, arról nyilvánvalóan nem tehetnek, hogy az illető a véletlenek szerencsés összejátszása folytán éppen valamelyik MNB-s tisztségviselő közeli ismeretségi körébe tartozik, netán rokona. Kovásznai György lehet például remek képzőművész, munkásságát helytelen lenne arról megítélni, hogy éppen Matolcsy György apja mellett-alatt dolgozott az egyik állami filmstúdióban.

 

Mondjuk az ilyen kérdések megítélésére lenne hivatott a szakmai kuratórium, de ezeknek az összeállításánál a lojalitás olyan szempont volt, ami minden mást überelt. A csókosok a szükségesnél eggyel mindig többen vannak. Ez Magyarországon rezsimfüggetlen alaptézis. De olyan azért nem sűrűn volt az utóbbi időben, hogy ennyire felfoghatatlan mennyiségű pénzt talicskáznak ki alapítványokba komoly, független társadalmi kontroll nélkül.

A fideszes Papcsák Ferenc vezetésével frissen felállt új felügyelőbizottság ellátja majd ezt a feladatot – ígérik. Persze, már elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztosként sem talált semmi terhelőt, le is váltották a szintúgy kudarcot valló Budai Gyulára. Elvárható-e Papcsáktól, hogy az MNB felügyelőbizottsági elnökeként fedje fel az összefüggéseket, és éppen a sajátjai között csapjon szét? Egy normális társadalomban igen. Itt most nem.

A nagy kérdés, hogy mi lesz a kihelyezett közvagyon sorsa, ha a Matolcsy-garnitúra mandátuma 2019 tavaszán lejár? Mert akkor menni kell, vagy lepaktálni a Jobbikkal a sarkalatos jegybanktörvény valamilyen módosításáról, ami nem lesz egyszerű. Mindenesetre Matolcsy és Papcsák jól ismerik egymást, mindketten a Fideszben és a privatizációban edződtek, s épp ez az, ami különös aggodalomra adhat okot a közpénzek mozgását illetően.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.