galéria megtekintése

A két világ háborúja

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 22. számában
jelent meg.


Nagy N. Péter
Népszabadság

A mikor újságírók próbálják egymás közt megvívni a politikai harcokat, az olyan, mintha színikritikusok lépnének színpadra. Elmondanák a szükséges és jó szövegeket, de tét és remélhető öröm nélkül. Ezért a következőkben sem Bayer Zsolttal szeretnék lejátszani egy jelenetet, hanem csak az általa feladott végszóval élnék, egyébként marad a szokásos alapállás, ne egymással, hanem a ránk bízott valósággal foglalkozzunk.

Ennek pedig csak reflexiója a Magyar Hírlap publicistája által a minap írt néhány mondat, amely viszont azt tartalmazza, amit a Fidesz csinál: „Mert megint két világ áll egymással szemben. S ez a két világ önmagába zárt egység. Nincs átjárás, nincsen párbeszéd (...) Igen, ennyire megosztottak vagyunk. S e két világ utoljára csap össze jelenlegi formájában és állapotában.”

Zárt világok, átjárás nélkül? Én például már két lapnál dolgoztam együtt Bayer Zsolttal, egy harmadikhoz pedig, a Népszabadsághoz nem sokkal az után érkeztem, hogy ő ment. Én radikális jobboldali lapnál soha sem voltam, mert úgy dobtak volna ki, mint nemrég az uniós zászlót Gaudi a Parlamentből. Ha mégis együtt dolgozhattam Bayerral, akkor ezek szerint – történelmi értelemben nem oly régen – volt átjárás? Nem két világ állt egymással szemben mint önmagában zárt egység? Azóta történt valami?

 

Igen: zárják, szűkítik a hozzájuk képest más világokat.

Valójában sok élénk világ van itt is, de aki folyton harcolni, de legalábbis nyerni akar, nem képes mást látni egymást ostromló csapatoknál. És olyan harcmezőt valóban keveset ismer a hadtörténelem, ahol három-négy felől indulnának egymásnak a katonák, aztán nyer, aki mégis életben marad. Ölni általában ketten indulnak kétfelől.

Aki folyvást háborús kulisszák között létezik, annak ordítania kell, különben – így hiszi – nem hallják meg. Ha pedig nem az összefogásra vagy a szemben állók letarolására lelkesít, nem is értik, mit beszél. Ezért hát zárt világok háborújáról harsog.

Sokkal könnyebb dolga van annak, aki a csendből szólal meg. Ha halkan beszél is, van esélye a figyelemre. Nem véletlen, hogy az emberi fülben a hang észlelésének tán legfontosabb kis zuga szervezetünk egyik legcsendesebb helye. Ez egyben testünk legkeményebb darabja, a vastag sziklacsont által védett üreg, benne a kis csiga alakú test. Ott van a csend, ahol a hangokat felfogjuk. Zárt tér, amelynek az a dolga, hogy befogadja a kinti világot. Minden más zártság az önmagába rohadás veszélyét hordozza.

Ha eltekintünk a harcok által szerezhető zsákmányoktól, és engedünk a fantáziának, én el tudok képzelni még egy a mai optimumnál is nyitottabb világot. Ennek ugyanis egyik alattomos ártalma a szavazócédula radikalizmusa. Nem tudok úgy valaki mellé állni, hogy mást ki ne szorítanék. Igenem egyben nem is. Pedig a parlamentet úgy szeretném látni, ahogy kitalálták. Különféle világelképzelések találkozási helyeként. S ha az, miért ne lehetne egy szavazólapon több pártot megjelölni, százalékos aránnyal? Bayer pártjának is lennének százalékaim.Miért van az, hogy ők viszont egy kicsi, de zárt nullának néznének mindenki mást?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.