galéria megtekintése

A Kelet közel van

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 19. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Amikor az iszlamista martalócok egy vasketrecben élve elégették a fogoly jordániai pilótát, majd amikor egy másik banda kivégzett két tucat kopt vendégmunkást Líbiában, az arabokat akarták megfélemlíteni, akik ellenük, a „kalifátus” ellen szövetkeztek a Nyugattal.

Most úgy látszik, hogy ellenkező hatást váltottak ki. A megosztott jordániai társadalmat egyesítette a bosszúvágy, s hasonló harci kedvet provokáltak az egyiptomiaknál is. Az Iszlám Államnak (IS) nevezett jelenség olyan járvány, amely nem a Közel-Kelet ügye, kiterjed Európára is. Hívei vagy a velük azonos mentalitásúak gyilkoltak Franciaországban, Belgiumban, legutóbb Dániában. Alig négyszáz kilométerre tőlünk, Boszniában is van kiképzőbázisuk. A Kelet közel van.

Értelmezések: 1. Az IS-jelenség válasz a nyugati jelenlétre, a gyarmatosításra, illetve a Nyugat-Európába vándorolt muzulmánok kitaszítottságára. A felelős tehát a Nyugat, s azon belül is főleg Izrael, amelynek a puszta jelenléte is provokáció az igazhitűek számára. 2. Van nézet, amely szerint a vallási mezben fellépő terror oka az, hogy az iszlámban elmaradt a felvilágosodás. Voltak ugyan próbálkozások rá, de többnyire brutális zsarnokok által, ezért kudarcot vallottak. 3. Ennek van egy fordított változata, amely szerint eleve lehetetlen az igazhitűek beolvadása a „hitetlen” többségi társadalmakba. Az iszlám törvényei kiterjednek ugyanis az élet valamennyi területére. Az asszimiláció, de a békés együttélés ezáltal óriási akadályokba ütközik, mert vallási önfeladással jár. Ez pedig az ő szemükben maga az istenkáromlás, hitehagyás, amit a saria szerint halállal kell büntetni.

 

Aktuálissá lett Samuel Huntington amerikai politológus elmélete a civilizációk elkerülhetetlen háborújáról. Az IS belekezdett a maga Nyugat-ellenes hadjáratába. Miközben például még a meccsnézést is halállal büntető szervezet fővezérei között ott vannak a szekuláris Szaddam-diktatúra egykori főtisztjei, szakemberei. Tehát azt is feltételezhetjük, hogy az IS-jelenség csupán válasz az iraki síita kormány és a szíriai Aszad-rendszer lépéseire.

Most nem a jelenség szociológiai-történelmi-teológiai magyarázata, hanem felszámolása sürgető. Európában a rendőrségeknek fel kell göngyölíteniük a hálózatokat, amelyek toborozzák, kiképzik és utaztatják a majdani terroristákat. A lélekhalászokat külföldről – az öbölállamokból – pénzelik. El kell zárni a pénzcsapot. Az IS műveleti területein pedig a katonai akciók segíthetnek. A kurdok, a síita erők és a szunnita törzsek eddig is tudtak eredményeket elérni, különösen, ha kaptak légi támogatást az USA vezette koalíciótól.

Az IS arabok és muzulmánok elleni megfélemlítő terrorja fordíthat a közel-keleti társadalmak gondolkozásán is. Eddig közönnyel nézték, ahogy „hitetlen nyugati” újságírókat, segélymunkásokat fejeztek le, „eretnekeket” mészároltak az iszlám nevében. Ezt már egyre kevésbé tehetik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.