galéria megtekintése

A karizma kopik

6 komment


Miklós Gábor

Egy hete tart a puccs Törökországban – ezt üzente nekem egy török ismerősöm, akivel pár éve ismerkedtem egy tanulmányúton. Nem fejtette ki, mire is gondol.

A katonai puccskísérletet persze leverték még múlt péntek éjszaka, szombat hajnalban. Tehát a veterán újságíró nem a katonák hatalomátvételi próbálkozására gondolt, hanem a megtorlás és boszorkányüldözés napjaira. Arra, hogy az igazságügyi miniszter bejelentette, megtalálták a megfelelő méretű csarnokot, ahol elfér majd a mintegy 300 vádlott, akit a hatalomátvétel megtervezésével gyanúsítanak. Elképesztően sikeres a nyomozás. Egy másik levelezőpartnerem kételkedik, hogy Erdogan szervezte volna maga ellen a színjátékot, arról elmélkedik, hogy túlságosan megrendültnek látta az elnököt.

Nehéz a messze távolból ítélkezni, amikor azok sem látnak tisztán, akik ott vannak az események közepében. Az én kollégáim – mondjuk úgy – baloldaliak. Ez Törökországban azt jelenti, hogy iszonyodnak a katonai rendszertől. Aki elég idős, annak vannak is katonai börtön- és verésemlékei a 80-as évek elejétől. De nincs kapcsolatuk azzal a másik világgal, a vidék-Törökországgal, amely Erdogant isteníti. Idegen számukra. Ha valaki meg akarja érteni ezt a kettéhasadt világot, olvassa a Nobel-díjas Orhan Pamuk regényeit. Legújabb, magyarul is megjelent vaskos könyvében ott a XX. század végi török történelem, amely egyenes vonalban vezet a közelmúltbeli eseményekhez.

 

Erdogan alulról jött sikeres politikus. A vallásos anatóliai világból került Isztambulba, ahol vezérré növekedett. Egy időben képes volt szövetségeket kötni liberális gazdasági személyiségekkel, egyetemi professzorokkal. Minden választást megnyert pártjával 2003 óta, és eközben jelképpé is lett. Személyi kultuszt épített magának. Felhasználta a gülenista szervezet által kiképzett kádereket, s élt a Fethullah Gülen szolgáltatta „mérsékelt iszlám demokrácia” ideológiájával. A Nyugat, az EU a cél, hirdette, s képes volt ezt elhitetni egy ideig európai, amerikai partnereivel.

A hosszú hatalmi idő és a világpolitika által is okozott hazai kudarcok Erdogant iszlám demokratából iszlám autokratává változtatták. A kormánnyal összefonódott párt médiabirodalmat épített ki, amely Erdogan dicsőségét zengi és ellenségeit gyalázza. A kormánypárt felnevelte a maga nemzeti nagyburzsoáziáját. Nekik adja a beruházásokat, az értékes megrendeléséket. A növekedésből jut a lentebb lévőknek is: lakásokat is építenek, nőttek a bérek, fejlődik az infrastruktúra. De, aki volt Törökországban, emlékezhet, hogy az utcákat ezrével róják a munkaképes, erős fiatal férfiak valami kis üzletet keresve.

„Allah ajándékának” mondta a puccsot Erdogan. A ­puccskísérlet, a rendkívüli állapot, az emberi jogi konvenció korlátozása egyenes út az egyszemélyes hatalomhoz. Erdogan most átveri az alkotmányreformot, amely az országot elnöki rendszerré teszi. Kitart-e addig a karizmája? Pártjára eddig is csak a szavazóknak mintegy fele voksolt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.