galéria megtekintése

A jól fésült fiúk klubja

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 17. számában
jelent meg.

Dr. Eőry Békeffy Sándor

A Fidesz szerint az ország jobban teljesít, emiatt azonban kétségbe lehet vonni józan ítélőképességüket. Úgy tűnik, mintha irodájukból már évek óta nem mozdultak volna ki, legfeljebb a külföldi tulajdonú és vezetésű gyárakban fordulnának meg mostanában.

Hogy ott jól mennek a dolgok, semmi kétség, de nem is ideológiai vagy pártszimpátia alapján vezetik őket. A gazdaság a napi kereslet és kínálat farkastörvényei szerint működik. A siker alapja a hozzáértés, a magas szintű tervezőmunka, a hibátlan minőség, az eladható termék. Pártérdekek soha nem tudtak működtetni egy gazdaságot. De nálunk sajnos elhatalmasodott az a nézet, hogy az állami megrendeléseknél nem a minőség, a megbízhatóság és a tartósság, hanem a kapcsolatok megléte az elsődleges szempont. És a jóindulatot, amellyel a haverokat lehetőséghez juttatják, muszáj honorálni.

A pártnak nem egy jól működő szabadgazdaság és kereskedelem felépítése az érdeke, hanem a hűbéri privilégiumok bonyolult, átláthatatlan rendszeréé. Nem azt nézik, mi az ésszerű, hanem azt, mi a kedvező és kifizetődő számukra rövid távon. És ez a táv olyan rövid, hogy az ,,adósságot” még a szerződés aláírása előtt rendezni kell.

 

Tehát a termelés vagy profitgyártás még be sem indult, és még azt sem tudják, sikeres lesz-e a termék, de ők már lefölözték a maguk hasznát. Ez a magyar gazdaság rákfenéje, mert a sikeres üzleti-gazdasági élethez hozzáértés és egészséges kapcsolatrendszer kell. Sajnos ez a balansz Magyarországon félrecsúszott: túlságosan elbillent a kapcsolatok felé. Nálunk elég tíz-tizenöt százalék hozzáértés, ha van nyolcvanöt-kilencven százalék kapcsolatrendszer.

Egy ilyen rendszer hosszú távon nem tartható fenn, hiszen nem hozzáértő emberek jutnak pozícióba és gazdasági döntőszerepbe. Így nem történik tartós termelőerő- és munkahelyteremtés, valamint új érték előállítása sem. Hiányzik a konkurencia a verseny kialakulásához, nem érvényesülnek a szabadpiaci és gazdálkodási törvények. Ebben a rendszerben csak az EU-s pénzek, a cégektől és az állampolgároktól beszedett adók elherdálása folyik. Ez a szisztéma csak a büdzsé elköltésére alkalmas, semmi többre. Ha Magyarország mostani urai egy versenyképes magyar gazdaságról álmodoznak, akkor jobb felébredni, és megkezdeni az azonnali reformokat az ipar helyreállítása érdekében.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.