galéria megtekintése

A Jobbik árvái

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 28. számában
jelent meg.

Mikecz Dániel
Népszabadság

A bevett politikai erők kihívói gyakran mint társadalmi mozgalom lépnek színre, majd egy későbbi fázisban intézményesednek, pártosodnak. Nem a Jobbik az egyetlen olyan párt, amelynek van ilyen mozgalmi múltja. Az azóta megszűnt SZDSZ a Kádár-rendszer demokratikus ellenzéki mozgalmának pártja volt, ahogy a Fidesz is kötődött a 80-as évek hallgatói mozgalmához. Azt talán kevesebbek tudják, de az LMP-nek is volt ilyen háttere, a 2000-es évek ökológia mozgalmának alapján jött létre. Ők voltak azok, akiknek sikerült megakadályozniuk a NATO-lokátor felépítését a Zengőn. Az intézményesedés sosem konfliktusmentes. Viták jöhetnek létre a mérsékeltek és a mozgalom fundamentálisabb szárnya között, másrészről a pártosodás erőforrást vehet el a mozgalomtól, amire éppen az LMP története jó példa. A Jobbik néppárti stratégiája azt is jelenti, hogy eltávolodnak a radikális jobboldali mozgalomtól, „le fogják nyesni a vadhajtásokat” – ahogy Vona Gábor pártelnök fogalmazott.

Nem ok nélkül merül fel sokakban, hogy elfogadják-e a radikális aktivisták ezt az irányváltást. Az imázsváltásról, a párt jövőjéről szóló vita már a tapolcai eredmény előtt elkezdődött a Jobbik fórumain, az időközi választáson szerzett győzelem, az egyéni mandátum ugyanakkor Vona Gábor stratégiáját igazolja. Lázadásról még nem lehet hallani, kisebb botrányt inkább az kavart, hogy Sneider Tamás a Betyársereg és a Jobbik közötti szereposztásról beszélt, ami szerint az előbbi olyasmit is kimondhat, amit a párt nem képviselhet. Jól mutatja ez, hogy milyen nehézségei vannak, ha a néppártosodás mellett a Jobbik vezetői szeretnék megőrizni vezető szerepüket a radikális mozgalomban is.

 

A feszültségek akkor törhetnek a felszínre, ha a Jobbik elveszíti az ellenőrzését a mozgalom felett. A Jobbik csak az egyik szervezet a radikális jobboldali mozgalomban, rajta kívül számtalan gárdaklón, félkatonai csoport, hagyományőrző, könyvkiadó és ifjúsági szervezet aktív. Az egyes szervezetek, a radikális jobboldali szubkultúra és a Jobbik közötti személyes összefonódások képezték a párt és a többi szereplő közötti kapcsolat alapját. Most azonban éppen ezek a kapcsolatok lehetnek terhesek a néppárti stratégiára nézve. Ha pedig eltávolodik egymástól a Jobbik és a mozgalom, akkor korántsem biztos, hogy a párt gyengül meg. Ma nincs olyan mozgósító erő, mint 2006-ban volt, amikor az őszödi ügy kapcsán egymást érték a tüntetések. Másrészről a Jobbik elszívhatja a potenciális támogatókat, utánpótlás nélkül a mozgalom könnyen szektásodhat. A szubkultúra szerepének újragondolását mutatja ugyanakkor az, hogy a mozgalom legfontosabb éves eseményét, a Magyar Szigetet 2014-ben már egy sokkal szűkebb körben tartották meg.

Ha eltávolodik egymástól a párt és a mozgalom, akkor nem működhetnek hatékonyan tovább a korábbi rekrutációs csatornák, mint amilyen a már említett Magyar Sziget is volt. A könnyűzene bevett módszere a fiatalok, a potenciális támogatók toborzásának (vö. Rechtsrock). A Jobbik néppárti stratégiájának szempontjából ez talán nem akkora hátrány, hiszen különbözik egymástól a mozgalmi és a választói mobilizáció, és másfajta arculatra van szükség. Nem azzal kell vonzóvá válni, hogy egymás között kimondhatjuk, amit a fesztiválon kívül nem illik, nem szabad. A Jobbik most azt akarja megmutatni, hogy nem is mond olyasmit, amit egyébként nem illik, nem szabad.

A mozgalmi múlt azonban nem csak hátrány a Jobbik számára. Hasonlóan a kétezres évek Fideszéhez, a Jobbiknak aktívabb a tagsága, több fiatal önkéntessel vághat bele a kampányokba. Ráadásul képes arra, hogy ne csak az észhez, a pénztárcához, de a lelkeknek is szóljon. Az utóbbi időben éppen az érzelmi alapon folyó mobilizálás elvesztésétől óvják a Fideszt értelmiségi holdudvarában. Kutatásokból azt is tudni lehet, hogy ez a fiatal korosztály nem a sajtóból, hanem kortársaitól értesül a Jobbikról, így számukra nem olyan ijesztő a pártról kialakított kép. További jellegzetesség, hogy a Jobbik valóban alulról szerveződik. Bár egyetemi ifjúsági szervezetként indult, de nem tekinthető értelmiségi tömörülésnek, mint amilyenek a rendszerváltó pártok voltak. Ez hitelessé teszi a pártot, ugyanakkor a kormányzóképesség szempontjából probléma.

A radikális jobboldal felfutása nem kizárólag a 2006. őszi eseményeknek volt betudható. A többszólamúság, az egyéni életstratégiákat is átható politika, a mozgalom részének tekinthető politikai folklór, valamint az egyébként is hálózati elven szerveződő kommunikációs technológiák segítségével egyszerűbbé vált a támogatók toborzása, a mozgalomba való belépés, ami már önmagában is lehetővé tette, hogy kitörjön a radikális jobb a politikai karanténból. A néppártosodás tehát nem csupán egy hitelességi verseny vagy kommunikációs mutatvány. A középre húzódás érinti a Jobbik addigi alapjait. A mozgalom sokszínűsége miatt nehéz volt különbséget tenni az egyes szervezetek, illetve a mérsékeltek és radikálisok között. Miközben a mozgalmi örökségnek vannak egyértelmű előnyei, a néppártosodás stratégiája tulajdonképpen egy világosabb határhúzás a párt és a radikális jobboldali mozgalom között. A Jobbik szempontjából döntő jelentőségű, hogy ez mennyi konfliktus mellett fog lezajlani.

A szerző kutató, Republikon Intézet

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.