galéria megtekintése

A jelen játéka a jövő valósága

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 23. számában
jelent meg.

Varró Szilvia Éva

A minap a fiam részt vett a Parlament szervezésében a Demokráciajátékban. Két évvel ezelőtt volt már egy hasonlóban része, s mindkétszer nagy élményekkel tért haza. Kétlem, hogy én lennék egyedül, aki korábban nem hallott erről a kezdeményezésről, így első alkalommal nemcsak a gimnazistáknak kiosztott anyagot, de a neten elérhető információkat is átböngésztem.

A játék lényege, hogy évente négy alkalommal négy-négy különböző gimnázium meghívást kap a Parlament felsőházi termébe, ahol egy nap alatt – előzetes felkészülés után – modellezik a törvényalkotás folyamatát (frakcióülés, bizottsági ülés, plenáris ülés, szavazás stb.). Négy különböző álláspontból elindulva a nap végére egymással konszenzusra jutnak (rosszabb esetben, ahogy az életben is gyakorta – a konszenzus elmarad), az adott törvényjavaslatot keresztül viszik a „Házon”, és azt törvényerőre emelik. A program végén sajtótájékoztatót tartanak, és újságírók faggatják őket a szavazás eredményeiről.

Fiamék gimnáziuma (Balassi Bálint Nyolc évfolyamos Gimnázium) ez alkalommal a „JövőNyárért Egyesülés” színeiben indult – no, nem a választásokon, így a mandátumaikat ők és a többi párt (Tavaszi Megújulás Szövetség, Ősz-ülők Társasága, Téli Menedék Fórum) is csak és kizárólag erre az egy napra és játszásiból kapták –, és arról vitatkoztak, majd végszavaztak, hogyan változtassák meg a fiatalokat is érintő alkoholtörvényt.

 

Nagyon jó ötletnek tartom a rendezőktől, hogy évente többször megszervezik ezt a szerepjátékot – nem kevés időt és energiát fordítva az előkészítésre és lebonyolításra. Lehetőséget adnak ezzel már most a fiataloknak, hogy kipróbálják, végigjárják a törvényhozás rögös útját. Tisztában vagyok ugyan azzal, hogy ennek az adott pillanatban nagy tétje nincsen, még akkor sem, ha a 16–19 éves emberkék nem így élik ezt meg.

A tét azonban hosszú távon óriási. Hiszen övék a jövő. S az, hogy 20–30 év múlva mennyire lesz élhető Magyarország, abszolút rajtuk múlik. Bennük talán bízhatunk – már beleszülettek a demokráciába, s nem csak játéknak tekintik. Ahhoz azonban, hogy azt itt építsék s ne más országban, megfelelő jövőképet és perspektívát kell nekik mutatnunk. (Kétlem, hogy a mai politikai elit ebben nagy segítségünkre van…) Olyat, amiért önszántukból érdemes itt maradniuk. Ez a mi feladatunk. Most és később nem mutogathatunk másra – sem rájuk, sem a nálunk jóval idősebbekre. És nemcsak értük, de önmagunkért is meg kell ezt tennünk.

Mert ez az egész nem játék.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.