galéria megtekintése

A hetedik napon

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 16. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Jobboldali, keresztény kormányunk és az ő hívei számára két autentikus forrása van a vasárnapi munkavégzés új keletű tiltásának. Az egyik az Írás: „hat nap alatt alkotta meg az Úr az eget, a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megpihent”. A másik Orbán Viktor, aki pár napja úgy fogalmazott: „azt akarjuk elérni, hogy vasárnap senkit se lehessen dolgoztatni”. Mindkét kinyilatkoztatás megkérdőjelezhetetlen – mi magunk is csupán néhány apró pontosítással szeretnénk élni a mai parlamenti szavazás előtt.

Felidéznénk, hogy az ószövetségi tilalom konkrétan a Sabbath (szombat) megszentelésére vonatkozott, a vasárnaphoz semmi köze. Hogy vasárnap nem lenne szabad kereskedni, az pedig olyannyira nem része a magyar nemzeti hagyománynak, hogy évszázadokon át kifejezetten vasárnap vásározott a magyar ember. Ezt a vasárnap szavunk mellett a piac szó etimológiája is igazolja: utóbbi olasz közvetítéssel a spanyol plaza (hoppá!) kifejezésből került a magyarba, és eredetileg „a templomok körül létesült tereket, kiszélesedő utcarészeket jelölte, amelyeken a vasárnapi vásárokat tartották”.

Egészen a közelmúltig az Orbán-rendszerben sem volt ellenjavallt a vasárnapi munka – olyannyira, hogy az általuk kreált, kifejezetten munkásellenes (az Orbán-szövetséges Munkástanácsok vezetője, Palkovics Imre szerint keresztényietlen, embertelen, belső-kínai viszonyokat ránk kényszerítő) Munka törvénykönyve minden korábbi szabályozásnál könnyebbé és olcsóbbá teszi az emberek vasárnapi dolgoztatását. A plázák vasárnapi nyitva tartását pedig nemrég a Kúria külön is szentesítette, méghozzá a „megváltozott társadalmi szokások” okán.

 

Érdekes lesz figyelni, ahogy az Orbán-kabinet megtiltja, amit a legfőbb bírói hivatal a minap a magyar jogrenddel összhangban lévőnek minősített. Sőt, még jobbat mondunk: a médiatörvény módosítása, amit éppen most, az új plázastopjavaslattal egy időben tárgyal az Országgyűlés, definitíven engedélyezi a vasárnapi munkát a közmédiában – úgy tűnik, Orbánék a közpénzből fizetett pártmédia alkalmazottait a senkinél is kevesebbre tartják (vö. „senkit se lehessen...”).

De ha valaki ezek után is úgy hiszi, hogy a vasárnapi boltbezárás célja a hetedik nap megszentelése, kérjük, válaszoljon három egyszerű kérdésre. Bezárják-e vasárnap a bevásárlóközpontoknál lényegesen kisebb társadalmi igényt kielégítő kaszinókat (hogy az ott dolgozók és a szerencsejáték-függők is a családjukkal pihenhessenek)? Tilos lesz-e a vasárnapi munkavégzés a magyarországi német autógyárakban, vagy a német és a magyar GDP-t ezentúl is szabad 7x24 órás folyamatos munkarendben növelni? És végül: betiltják-e a vasárnapi közmunkát, vagy a tízezrekért kényszerfoglalkoztatott százezreket ezentúl is ki lehet majd rendelni egy kis választás előtti vasárnapi parkcsinosításra, netán a kormánypárti képviselő-földesúr szőlőjének/dinnyeföldjének kapálására?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.