galéria megtekintése

A hatalomféltő

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 14. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Németh Szilárd megmondta: azokat, akik „a jelen helyzetben a Magyarországra érkező illegális bevándorlók befogadását és megsegítését sürgetik, nem az emberbaráti szeretet, hanem a politikai hatalom megszerzésének kényszere vezeti”. Másképp fogalmazva: aki segíti a menekülteket, kormánybuktatásra készül, aki nem, az az igaz magyar.

Nem Németh Szilárd azonban az egyetlen, akinek a szavai a mind gyorsabban fejlődő tudathasadásra utalnak. Most éppen ő leplezte le önnön magát. Róla árulták el saját szavai, hogy bizarr téveszmék vezérlik szavait és tetteit. Azt hiszi, minden és mindenki összeesküdött ellene: ha valaki másképp látja a világot, mint ő, annak csakis egy oka lehet – meg akarja szerezni tőle, pártjától a hatalmat. Ha egész életükben csak kerülték a hatalmat, akkor is.

Ami pedig a „politikai hatalom megszerzésének kényszerét” illeti, az Orbán Viktor országlásának véget vetni kívánó pártok sem egységesek abban, hogy kell-e segíteni a menekülteket, s ha igen, kinek és hogyan. A Jobbik álláspontja világos: ők azt hirdetik, hogy meg akarják dönteni a Fidesz hatalmát, ennek ellenére sem támogatják a menekülteket, sőt inkább még a segítőket támadják, ahogy Németh Szilárd is, így ha ebből az aspektusból közelítjük a kérdést, meglehet, őket nem is a hatalom megszerzésének kényszere vezeti ebben az ügyben.

 

Balról a demokratikus ellenzék pedig csak mostanában kezd rádöbbenni, hogy el...gyurcsányozta a menekültügy kezelését, nem kicsit, nagyon. Az, hogy kezdetben nem létezőnek, majd álproblémának minősítette a menekültkérdést, ami szerintük pusztán arra való, hogy a kormány elterelje a figyelmet a számára kínos ügyekről, akkor is melléfogás volt, súlyos politikai baklövés, ha amúgy a kormány egy ideig tényleg terelésre használta a problémát. Ennek ellenére már késő kiállni és a világgá üvölteni, hogy Tarlós István azonnal adjon tisztasági csomagot minden menekültnek.

De ha sem a szélsőjobb, sem a demokratikus ellenzék nem sürgeti igazán és hitelesen a menekültek megsegítését, kitől félti Németh Szilárd a Fidesz-kormány hatalmát? A közöttük vizet és élelmet osztó vöröskeresztesektől? A pályaudvarokon dolgozó semmilyen párti segítőktől? Az ásotthalmi parasztemberektől, akik akkor is adnak vizet és sütnek pogácsát a zöldhatáron érkezőknek, ha amúgy a pokolba kívánják őket, mert letapossák a termésüket?

Netalán Lévai Anikótól, a miniszterelnök feleségétől, aki épp az idő tájt vitt az Ökumenikus Segélyszervezet nevében egymillió forintos adományt a nagyfai ideiglenes befogadó központba, amikor férje a 174 kilométer hosszú, négy méter magas kerítés felállításáról döntött. Ezt persze ő is tudta, de elintézte annyival, hogy „ebben a helyzetben mindenkinek a saját dolgát kell elvégeznie”. Szavai egyfelől nagyon tisztességesek, másfelől nem azt sejtetik, hogy férje hatalmának megdöntésére készül.

Csak tudnám, hogy Németh Szilárdot az idegenellenes hangulatkeltéssel véghezvitt hatalomféltés mellett mi szél fújta ebbe a történetbe!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.