galéria megtekintése

A hanyatló euró megmentése

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 06. számában
jelent meg.

Joseph E. Stiglitz
Népszabadság

Amikor megfigyeljük a válság és recesszió okozta károkat Európában, egy kő esik le a szívünkről, hogy az eurózóna nem esett darabokra. De mindez nem egyenlő a jóléthez való visszatéréssel.

A „fellendülés” jelenlegi tempóját elnézve a következő évtizedig nemigen várható visszatérés a normális kerékvágásba. Még Németország is, amely gyakran a legsikeresebb országnak van kikiáltva, csak csekély 0,63 százalékos növekedést tudott felmutatni az elmúlt öt évben, ami más körülmények között kudarc lenne.

Az euró önmagában nem megoldás.

 

Azért jött létre, hogy sikeresebb Európát, jobb életkörülményeket hozzon létre. Az eurózóna egészében a bevételek a korábbiaknál 20%-kal alacsonyabbak. Az európaiak kénytelenek voltak további engedményeket hozni – alacsonyabb fizetéseket, alacsonyabb hasznot, gyengébb lábakon álló szociális védelmi rendszereket – az euró megmentése érdekében.

Ambiciózusabb és más irányvonalra van szükség: tisztán látható, hogy jelenlegi formájában az euró kudarcra van ítélve. A pénznem felszámolása viszont nagyon költséges lenne. Amire mindenekelőtt szükség van, az az eurózóna szerkezetének és irányelveinek teljes reformja.

- Valódi bankunió szükséges egységes felügyelettel, közös letétbiztosítással és közös megoldással; ezek nélkül a pénz tovább folyik a leggyengébb országokból a leggazdagabbakba.

- Valamilyen formájú tartozásegyesítés, pl. eurobondok: Európai hitel GDP-arányban, amely alacsonyabb az amerikainál, az eurózóna negatív kamatlábbal kérhetne kölcsön, mint az USA.

- A „lustább” országok felzárkózását lehetővé tévő ipari irányelvek. A jelenlegi korlátozások blokkolják az ilyen irányelveket és elfogadhatatlanul nyúlnak bele a szabadpiacokba.

- Olyan központi bank, amely nemcsak az inflációra összpontosít, hanem a növekedésre, foglalkoztatásra és pénzügyi stabilitásra is.

- A növekedést gátló megszorítási irányelvek helyettesítése növekedést elősegítő, emberekbe, technológiába és infrastruktúrába való befektetésre összpontosító irányelvekkel.

- Egy szolidaritási alap a helyzet stabilizálására és az EU-hoz újonnan csatlakozó országok megsegítésére.

Az euró tervezése bizonyos neoliberális gazdasági doktrínákat tükröz, melyek a pénznem születésekor voltak érvényben. Az volt az elképzelés, hogy az alacsony infláció szükséges és szinte elegendő a növekedéshez és stabilitáshoz; hogy a központi bankok függetlenítése az egyetlen módja a monetáris rendszer biztosításának; hogy az alacsony adósságállomány és deficit biztosítaná a tagországok közötti gazdasági konvergenciát; hogy a pénz és munkaerő szabad áramlása biztosítani fogja a hatékonyságot és a stabilitást.

E doktrínák mindegyike hibásnak bizonyult. Részben mert csak az inflációra fókuszáltak a pénzügyi törékenység helyett, részben az ideológiai előfeltételezés miatt, amely szerint a piacok önmagukban mindig elegendők, és ezért a szabályozásnak minimálisnak kell lennie.

Mindezek miatt a független USA-beli és európai központi bankok rosszabbul teljesítettek a krízis kezdetekor, mint a kevésbé független vezető bankok az egyes meghatározó fejlődő piacokon.

Spanyolország és Írország fiskális többlettel és alacsony tartozás/GDP-aránnyal rendelkezett a válság előtt. Többek között a válság okozta a hiányt és a magas tartozást.

Úgy tűnt, hogy az emberek szabad áramlásának – miként a pénzének is – van értelme. De a válság sújtotta országokban a kölcsönök és a magánszektor megszorításai súlyosbították az állami szektoréit is. A nehéz helyzetbe került országokat a migráció kiürítette, és egyre növekvő adóterhet hagyott az ott maradókra.

A belső devalváció – az országon belüli fizetések és árak csökkentése – nem helyettesítheti az árfolyam rugalmasságát. Az egyre növekvő defláció tovább növeli a befolyást és a hitelek amúgy is egyre nagyobb terheit.

A legtöbb európai országban a válság legelején bevezetett extrém megszorítások csaknem a kegyelemdöfést adták meg. A kéthegyű recesszió és az elhatalmasodó munkanélküliség visszaszorítása óriási összegekbe kerül, de ez az egyensúlyban csak alig mutatkozik. Ez a legtöbb esetben nem azért javul, mert nő az export, hanem mert csökken az import.

Németország és néhány skandináv ország segített szenvedő szomszédainak, hogy kikecmeregjenek a válságból. De ha továbbra is ragaszkodnak a jelenlegi irányelvekhez, később –szenvedő szomszédaikkal együtt –sokkal magasabb árat kell majd fizetniük, mint amennyibe a fentebb körvonalazott program kerülne az eurózónának.

Az euró megmenthető, de ehhez több kell majd az Európa iránti elkötelezettségről szóló világos beszédnél. Ha Németország és mások nem hajlandóak megtenni, amit kell – ha nincs elég szolidaritás –, akkor az eurót meg kell szüntetni az európai projekt megmentése érdekében.

A szerző a Columbia Egyetem professzora, közgazdasági Nobel-díjas. Az írás a Foundation for European Progressive Studies (FEPS) kiadványában megjelent cikk rövidített változata

                                                                       ***

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy  ameg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.