galéria megtekintése

A hallgatás ára

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 19. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

Még javában zajlottak Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tárgyalásai a Parlamentben, amikor sajtókörökben már híre ment: fajsúlyos bejelentés is elhangozhat, mégpedig Ukrajna ügyében. El is hangzott. Putyin kertelés nélkül megadásra szólította fel a válsággóc legforróbb pontján, Debalcevénél körülzárt ukrán kormányerőket. Néhány óra elteltével Kijevben el is rendelték a csapatkivonást, ami rövid távon akár a tűzszünet érvényesüléséhez is vezethet. Hosszú távon azonban újabb bizonytalansági tényezőt jelent az orosz elnök kijelentése. Azt sugallja ugyanis, hogy a fegyvernyugvást szelektíven is lehet értelmezni. És ha Debalcevénél lehet, miért ne lehetne másutt is...

Pedig a kínkeservvel kiizzadott minszki alku nem említ kivételeket, a szemben állók közötti választóvonalról szól. Függetlenül attól, hogy az viszonylag egyenesen húzódik-e, vagy éppen a lázadóknak kényelmetlenül benyúlik az általuk ellenőrzött területbe. Persze Putyin már tudhatta, hogy a debalcevei kivonulás végül megkezdődik. Ám ettől nem lett kevésbé cinikus a megjegyzése, amely szerint túl kell lépni a vereségen, még ha azt „volt bányászoktól és traktorosoktól” is szenvedik el. Merthogy a munkások között bőven vannak harcedzett hadfiak (vagy talán fordítva, a hadfiak között akadnak munkásemberek is), és nem kevesen éppen Oroszországból.

Mindezt ráadásul annak az Oroszországnak az első embere mondta, amely – persze csak ha a Kreml logikáját követjük –a Nyugat által támogatott kormányellenes lázadókkal szemben alulmaradt az Ukrajna befolyásolásáért vívott harcban, és ebbe máig nem nyugodott bele. A válságban játszott szerepét pedig azzal próbálja relativizálni, hogy – mint Putyin most fejtegette – a konfliktusok mindig vonzzák a fegyvereket, és különben is, Kijev segítséget kap a Nyugattól, amit egyébként – legalábbis az élet kioltására nem alkalmas felszereléseket illetően – soha senki nem is tagadott.

 

Nehéz szabadulni a gondolattól: budapesti vizitjének fő értelme Putyin számára az volt, hogy „saját pályáján” szúrjon oda a Nyugatnak, elsősorban az Európai Uniónak. Meg is tehette, mégpedig úgy, hogy az e szövetségi rendszerhez tartozó Magyarország miniszterelnöke ehhez szó nélkül asszisztált. Szembeötlő volt az összhang a két politikus között (és nem csak a majdnem egyforma, borvörös nyakkendők miatt). A megállapodások aláírásakor olykor-olykor kedélyesen szót váltottak egymással (Orbánnak még voltak oroszórái az iskolában, Putyin pedig szabadidejében állítólag angolul tanul), ám a vendég gesztusaiból, megjegyzéseiből sugárzott, hogy ő diktál. A magyar kormányfő pedig nem vette észre vagy nem akarta észrevenni, hogy miközben valós háborús veszéllyel kell szembenézni, és azt hangoztatja, tárgyalni, tárgyalni és tárgyalni kell, vendége – hiába beszélt az ukrán válság békés rendezésének fontosságáról – lényegében nem titkolta: nem mindig ez a megoldás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.