galéria megtekintése

A halál rendje

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 06. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

„Aradi vár, aradi vár, halál völgye / Tizenhárom magyar vitéz temetője.” Ezt énekli a Jobbik házi zenekara, a Romantikus Erőszak, amikor épp nem azt, hogy „Dohány utca, gyűlöllek, Dohány utca”. Sok-sok honlapon olvashatók a tizenhárom aradi vértanú utolsó mondatai. Az egyiken ezt írták alájuk: „Hajrá,Magyarország, hajrá, magyarok!” Egy másikon, a „Magyar Tudat Nemzeti Hírportálon” viszont alig van köztük magyar. Ott a magyarok számát négyre leszorították úgy, hogy hajdani őseikre tekintettel még Lázár Vilmost és Kiss Ernőt is leörményezték. Még jó, hogy az elmagyarosodott Schweidel Józsefet nem németesítették vissza.

Föl is háborodott egy kommentelő: „Elég nagy szégyen, hogy idegen zászlókkal ékesítik fel a MAGYAR nemzeti hősöket! Alulich Lajos mondá: »Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik azt a szolgálatot.« Szerintetek Ő mégis német??? Náluk magyarabb azóta sem született és élt! Ez nem magyar tudat, hanem liberális nemzetromboló eszme.”

Aulich nem tudott magyarul. Úgy lehetett hadügyminiszter a független magyar kormányban, amelyben úgyis mindenki beszélte az ő anyanyelvét. Az idézett mondatot azonban Aulich még németül sem mondá. Ezeket az „utolsó mondatokat” ugyanis valamikor a XIX. század végén ötlötte ki egy ismeretlen legendagyártó. Ezt viszont valóban Aulich írta – legalábbis alá – egy körrendeletében: „Harczunk, melyet Európa két elbízott hatalmassága ellen vívunk, nem a nemzetiség, hanem a közszabadság harcza az absolutismus ellen. Győzelmeink, elődiadalai a világszabadságnak.” A közszabadságot, a világszabadság egyetemes eszméjét tekinteni elsődlegesnek – épp ez az, amit a „nemzeti hírportálokon” „liberális nemzetromboló eszmének” szoktak minősíteni.

 

„Nagy tévedés lehangoltan azt emlegetni, hogy a magyar forradalom elbukott. A valóságban a polgári forradalom győztes maradt, a feudalizmus nem állt vissza.” A függetlenségi harc bukott el, s a kettőt nem szabad összekeverni – erre int Kosáry Domokos.

A „közszabadság” mártírjaihoz az illik, hogy emberi jogi szemmel nézzünk a sorsukra. Az aradi tizenhármak valamennyien a császári sereg hivatásos tisztjei voltak. Az V. Ferdinánd által jóváhagyott és a polgári, liberális Magyarországot megalapító áprilisi törvények alapján tették le az esküt a magyar kormányra és alkotmányra. Ezen esküjük mellett tartottak ki, amikor V. Ferdinánd törvénytelenül feloszlatta a magyar Országgyűlést, majd Ferenc Józsefet törvénytelenül magyar királlyá kiáltották ki. Törvénytelenül marasztalták tehát el őket a törvénytelenség képviselői felségárulás és lázadás vádjával, eljárásjogilag is gyalázatos perben, melyben a védelmet is a vád képviselte, az ítéletet pedig Ernst (zord) hadbíró természetesen készen kapta.

Miként a liberális Aulich, a „rendpárti” Haynau is tudta, hogy egyetemes ügyről van itt szó: „Egész Európának példát fogok mutatni, hogyan kell bánni a lázadókkal, és hogyan kell a rendet, nyugalmat és békességet egy évszázadra biztosítani.” Egész Európa megnézheti, minő rendek uralkodtak az akkori Magyar Királyság és a Habsburg Birodalom területén ezen évszázadban – 1949-ig. Ennek alapján megítélhetjük az „absolutista” „rendpártiság” történelmi lehetőségeit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.