galéria megtekintése

A gyűlölet zászlaja

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 13. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Az amerikai polgárháború megkímélte Indiana államot, csupán egyetlen csata zajlott a területén. John Hunt Morgan dandártábornok, a déli konföderációs erők egyik vezetője 1863 nyarán a lovassága élén bevonult az északi szövetséghez tartozó Ohio és Indiana államba.

Morgan 2500 fős seregével július 9-én ért Corydon városához. Az északi vezetés nem volt vele tisztában, hogy mekkora erőkkel érkezik, így csupán néhány száz fős, elsősorban helyiekből toborzott fegyveressel próbálta megvédeni a várost. Sikertelenül; néhány órával később a déliek elfoglalták a települést, kifosztották az üzleteket és az embereket. A bíróságot és több boltot csak azért nem gyújtották fel, mert cserébe több száz dollárt kaptak a helyiektől.

Corydon ma egy háromezer fős idilli kisváros, ahol a lakosság túlnyomó többsége fehér. „Itt sokan kizárólag azért nem hajlandók Barack Obamára szavazni, mert fekete. Él és virul a rasszizmus, és az emberek nem szégyellik. Olyannyira, hogy sokan a konföderációs zászlót is büszkén kitűzik a házukra, ami kizárólag annyit jelent, hogy nem szeretik a feketéket”, foglalta össze dióhéjban a helyzetet egy barátom, amikor 2012-ben, az elnökválasztás előtt néhány héttel Corydonba érkeztem.

Corydon egyes lakosai tehát annak a seregnek a zászlaját tűzik büszkén a házukra, amely egykor kifosztotta őseiket. Ők nem érvelhetnek a zászló mellett úgy, mint számos déli állam, azaz nem hivatkozhatnak a történelmi büszkeségre és a déli hagyományokra. A történelmet is semmibe véve állnak ki azon déli államok mellett, amelyek a rabszolgatartás jogáért készek voltak háborút is indítani. Ám néhány hete már délen is egyre nehezebb a zászló mellett érvelni.

 

A déli államokban a hatvanas években lett „divat” a konföderációs lobogót előkelő helyre tenni. A polgárháború kezdetének százéves évfordulója egybeesett a polgárjogi mozgalom megerősödésével. Az évfordulóra hivatkozva sok állam vezetése kitűzte a kormányépületekre a zászlót, ami nemcsak történelmi jelkép volt, hanem annak a szimbóluma is, hogy ellenzik a fekete bőrű lakosság elkülönítésének felszámolását. Dél-Karolinában 1962-ben tűzték ki ezt a zászlót a törvényhozás épületére.

Ezt a jelképet mindig is vita övezte, épp ezért 2000-ben lekerült a kupoláról, de egy zászlórúdra azért felhúzták a közelben. A vita pedig tovább folytatódott: ellenzői szerint rasszista szimbólum, támogatói szerint a déli büszkeség jelképe. A zászló ma is ott lobogna, ha nemrég egy fiatal fehér férfi, Dylan Roof nem gyilkol meg rasszista indítékból kilenc fekete hívőt a dél-karolinai Charlotte történelmi jelentőségű templomában.

Amikor előkerültek a fényképek, amelyeken Roof büszkén pózol a konföderációs zászlóval, ő maga erősítette meg, hogy az nem más a számára, mint a gyűlölet jelképe. Dél-Karolina három hét vita után, a republikánus Nikki Haley kormányzó vezetésével múlt pénteken megszabadult a konföderációs lobogótól és oda küldte, ahová való: múzeumba. Már rég meg kellett volna tenni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.