galéria megtekintése

A gonosz Samu

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 23. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Mintha visszarepülnénk az időben. A nyelvezet egy letűnt korszakot idéz, amikor a kommunista vicclapok Samu bácsin élcelődtek. Az Egyesült Államokat megtestesítő gonosz, de mégis mindig pofára eső cilinderes bácsin. Aki azon fondorlatoskodott, furmánykodott, hogy aláássa a népi demokráciákat és visszahozza a kizsákmányoló tőkés rendet.

Lázár János és több más fideszes politikus meg a mai jobboldali sajtó Amerikával kapcsolatos megnyilatkozásai ezt a Samu bácsis érát idézik. Pedig Amerika már nem az ellenségünk. A legfőbb katonai szövetségesünk, a NATO vezető tagállamaként Magyarország biztonságának első számú garantálója, a legnagyobb külföldi befektetők egyike.

Még akkor is, ha az érdekek nem mindig esnek egybe. Lázárék azonban ellenséget kreálnak a sok szempontból valóban vitatható politikát folytató Amerikából.

 

Eddig a kormányzati ellenség leginkább az Európai Unió volt. Jó pár hete Amerika. Meg a magát verbálisan elengedő John McCain republikánus szenátor, aki mintha egy követ fújna a demokrata vezetésű washingtoni külüggyel. Főleg a budapesti „helytartóval”, az ideiglenes ügyvivővel, André Goodfrienddel.

Érthető, hogy Goodfriend és Amerika ellenséggé stilizálása kinek és mire jó. Ürügy egy újabb szabadságharchoz, a „szuverenitás elleni támadás” kivédéséhez. Lehet (szabadság) harcnak nevezni, de alapvetően ködszurkálás. Valamennyire összetartja a Fidesz táborát, eltereli a figyelmet a kétharmad körül gomolygó ügyekről, de roppant nagy, s nehezen reparálható károkat okoz az országnak.

A kínos helyzetért a Fidesz csúcsain ülők csak magukat hibáztathatják. Lesöpörtek minden figyelmeztetést. Nem akarták vagy nem tudták megérteni, a „korrupció” nem kizárólag az étolajos áfacsalási ügyeket jelenti. Benne van a mutyizás az oroszokkal, a külpolitikai pávatánc, a közpénzek és az EU-s források rendszerbe szervezett kiszivattyúzása. Mindaz, ami Magyarországot külön útra vitte, amivel kilóg a nyugati szövetségi rendszerből. S aminek Moszkvában annyira örülnek.

Az ukrajnai helyzet miatt Amerika és a Nyugat az unió keleti végein kiváltképpen a stabilitásban érdekelt. A stabilitást ebben az országban még mindig a Fidesz jelenti. Nincs kormányzati alternatíva, nincs kormányképes ellenzék. Hallgatag többség van. Ezt látják Washingtonban is. Magyarországot megpróbálják visszaterelni. Orbán Viktorral vagy nélküle – nekik talán mindegy is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.