galéria megtekintése

A féltékeny férjek megfizetnek

1 komment


Kácsor Zsolt

Ifj. Szebenics már húsz éve magánnyomozó, van hát némi rutinja a féltékeny férjek kezelésében, jól ismeri fojtott hangjukat, s már akkor kiszúrja, hogy mit akarnak tőle, amikor fölhívják, „halló, halló, ikszipszilonzé vagyok, sürgős magánjellegű megbízásról lenne szó”, általában ezt hadarják a féltékeny férjek, s igyekeznek nyugalmat erőltetni magukra, de erre képtelenek, mert mardossa őket a bűntudat és a szégyen, s hajtja őket a harci tűz.

A magánnyomozó szerint a féltékeny férjek elsősorban nem is a hűtlenségre akarnak bizonyítékot szerezni, inkább a férfiak ősi vadászösztöne támad föl bennük, amely azt súgja nekik: sem közelharcba, sem háborúba nem megyünk egyedül. A féltékeny férjek igazából tehát harcostársat toboroznak a reájuk váró küzdelemhez, a túlélés érdekében akarnak bajtársi szövetséget kötni, így hát a magánnyomozó először is megnyugtatja őket, igyekszik mély bizalmat ébreszteni saját maga iránt, s csak ezután közli a tarifát.

A férfiak ekkor meg szoktak lepődni. De ifj. Szebenicsnek a szeme sem rebben. Vele még nem fordult elő, hogy engedjen az árból. Ötből hárman hümmögnek, azt mondják, még gondolkodnak, az ilyenekre ifj. Szebenics legyint. A negyedik dörzsölt rókának hiszi magát, alkudni próbál, de ifj. Szebenics leteszi a telefont. Az ötödik azonban személyes találkozót kér, s ez be szokott jönni, ami nem rossz arány, ráadásul a férjeken kívül is akad munka bőven. Legtöbbször biztosítótársaságok hívják egy-egy furcsa baleset kivizsgálására, mert inkább neki fizetnek százezreket, semmint egy csalónak milliókat, s persze a bankok is meg szokták keresni, ha egy-egy gyanúsan gyorsan legatyásodott ügyfél valós anyagi helyzetéről szeretnének információt szerezni.

 

És ifj. Szebenics szerez. Ha törik, ha szakad, ő információt szerez, jó híre van, olyan még nem fordult elő, hogy ő ne tudta volna meg, amit tudni akar – legföljebb nem adja tovább. Ifj. Szebenics a rendszerváltás előtt a rendőrségen szolgált különféle beosztásokban, teljesített titkos megbízást nemzetközi futárként, dolgozott fedett munkakörben az ország másik végében, adta ki magát ukrán gengszternek, számlákkal ügyeskedő kereskedőnek, volt már első számú vezető és sokadik beosztott, nézték ellenséges kémnek és baráti ország ügynökének, mire megőszült, megtanulta, hogy olykor az a leghelyesebb, ha mindent tud, de hallgat.

A tárgyalások során soha nem árulja el, hogy ő maga megrögzötten család- és gyerekpárti, így hát amikor „magánjellegű megbízást” kap, a magánnyomozó elsőként annak jár utána, hogy vajon megmenthető-e még a féltékeny férj házassága a hűtlenség és gyanakvás ellenére. S csak ezután dönt ifj. Szebenics az információk megosztásáról. Ha úgy ítéli meg, hogy egy család számára van még esély, a nyomozás során csodálatos módon be szokott bizonyosodni, hogy teljes mértékben megalapozatlan a féltékeny férj gyanakvása. De fizetni a semmiért is kell. Elveiből ifj. Szebenics nem enged. Az utolsó találkozás alkalmával a kisimult arcú harcostársnak először is gratulál a fényes győzelemhez, majd a házasságot illetően sok boldogságot kíván, s végül rezzenéstelen arccal nyújtja át a készpénzfizetési számlát. A férfiak ekkor szoktak másodszor meglepődni – nem ezt várták egy sírig hű bajtárstól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.