galéria megtekintése

A Fekete Herceg támadása

3 komment


Kácsor Zsolt

Jantyika negyvenegy éves biztonsági őr, három éve teljesít szolgálatot az egyik nagyáruházban két műszakban, negyvenegy éve az anyukájával él, és már harminchat éve tudja, hogy az emberek teljesen hülyék. Erre az óvodában jött rá, ahol valamelyik fiúcska délutáni alvás közben ráüvöltött, és azonnal leharapta a bal fülcimpáját. Jantyika attól a naptól fogva dadog.

Amúgy Jánosnak hívják, de mindig mindenki Jantyikának becézi, akárhová kerül, ez valamiképpen kitudódik, s jantyikázni kezdik. Talán az az oka, hogy pufi, szőrtelen arcával, szeplős, pisze orrával kölyökképe van.

„Igazi jantyikafej.” Ezt a nagyáruház legszebb pénztárosa, Zsuzsika mondta neki, „igazi jantyikafejed van, Jantyika”, s nevetett.

 

Habár nem sértésnek szánta, Jantyikának rosszulesett. Este a World of Tanks nevű internetes játékban véres bosszúra készült egy 41 tonnás, 350 lóerős harckocsival, egy Churchill típusú acélszörnyeteggel, amelynek főparancsnokaként képes egész éjjel ott ülni a számítógép előtt. Aggodalmaskodó anyukájának azt hazudja, hogy a középfokú angolnyelv-vizsgára készül, ami részben igaz: a Churchill angol tank, sőt a Jantyika által vezetett példánynak egy igazi angol katona a beosztott parancsnoka, akit Arthur Hamiltonnak hívnak. Jantyika angol nyelven kommunikál Hamilton parancsnokkal, aki a tankra 94 milliméteres repeszrombolókkal gyilkoló Howitzer löveget szereltetett.

Hamilton parancsnok reggelente kialvatlanul megy munkába, mert éjjel sokáig harcol, s ilyenkor a vevők, akik már kora reggel is teljesen hülyék, a szokásosnál jobban dühítik. Nya-nya-nyafognak, ­pedig mi-mi-mindenük me-me-megvan. Ezt dörmögi Jantyika, amikor a tüle­kedő, a sorban egymásra mászó ideges sokaságot nézi.

Egy nap kiszúrt egy szemüveges, borostás alakot, valami tanárfélét, aki azért kiabált Zsuzsikával, mert túl lassúnak találta. Jantyika odasétált hozzá, megkérte, hogy ma-ma-maradjon ­cs-cs-csendben, mire a szemüveges hülye ránézett, és azt kiáltotta, hogy kussoljon, tökfej.

Arthur Hamilton parancsnoknak egyetlen ­arcizma sem rezdült. Higgadtan utasítást adott egy 94 milliméteres löveg betöltésére, beállította az irányzékot, és a tornyot a vevőre állította. A szemüveges hülye alighanem megérezte, hogy a parancsnok egyetlen lövéssel ki tudná iktatni a sorból, s elmenekült a rettenetes tűzerő elől. Jantyika peckesen járkált tovább. Arra gondolt, ha elegendő harci tapasztalatot szerez, akkor a Churchill alvázára szerelve kifejleszti a Black Prince, magyarul Fekete Herceg típusú tankot, amelynek prototípu­sait 1943 és 1945 között gyártották az angolok.

A műszak végén Jantyika odamerészkedett az áruház legszebb pénztárosához, és megkérdezte, hogy ­i-i-i-iszunk egy sö-sö-sört va-va-valahol? Zsuzsikának karikás volt a szeme a fáradtságtól, de azért nevetett, s azt mondta, hogy „én fé-fé-fé-férfiakkal járok sörözni, Jantyika".

Hamilton parancsnok elvörösödött, s zavarában a bal fülcimpájához nyúlt. De gyorsan visszanyerte a lélekjelenlétét. Rádión jelezte, hogy az irányítást átadja a felbőszült Fekete Hercegnek, mert a kíméletesség politikájának ezennel vége – többé nincs kegyelem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.