galéria megtekintése

A farkas lába

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 30. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Szeretném azt hinni, hogy mindez egy jól felépített kampánystratégia része. Hogy Falus Ferenc azért mondja azt, hogy nincsenek politikai ambíciói, miközben éppen politikai szerepvállalásra készül, mert Obama választási hadjáratában edzett profik ezt tanácsolták neki. Hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje azért forgat filmetűdöt az Őrségben egy szál gatyában, kötött zokniban, vérző orrú gyerekkel, mert a magyar néplélek állapotát jeleníti meg őszinte költői eszközökkel.

Szeretném azt hinni, hogy azért hasonlítja magát egy lóhoz, mely saját megítélése szerint egy ostoba állat, mert így téveszti meg ellenfeleit, hogy később annál nagyobb meglepetést okozzon. Szeretném azt hinni, hogy az őt jelölő pártok valóban ott állnak a háta mögött, és nem csupán azért tolták maguk elé teljesen védtelenül, hogy közben a maguk pecsenyéjét sütögessék a háttérben.

Szeretném azt hinni, hogy mindez a végén egy az eddigiekhez képest meghökkentő csavarral értelmes egésszé áll össze. Minden addig érthetetlennek tűnő mozaik a helyére csusszan, mint egy jó krimi végén szokott. Addig meg izgulhatunk, hogy hősünk elbukik, vagy megmenti a világot. S hogy mi közben nem csak állunk itt körben, mint a majmok. Egy csomó hülye majom, aki elhiszi, hogy teljesen eszköztelenül is le lehet győzni ezt az illiberális, unortodox, nadrágtartós, szemüvegleverős fővárosi univerzumot.

 

Szeretném elhinni, hogy nem csak egy géppisztolyos mosómedve állhat ellen a szétáradó sötétségnek. Talán Falus mellé is felsorakozik a végére egy beszélő fa, az űrlord, a zöld csodanő, netán egy metaforákat hiába kapdosó izomagy. Vagy legalább néhány profi tanácsadó. Hogy ne mondja azt, hogy kiáll ugyan Tarlóssal vitázni, de tőle ne kérdezze senki, hány kereke van a metrónak.

Tarlós se tudja. Nemcsak a kerekek számát, de azt sem, hogy valójában mit is kell felújítani a metrón, mekkora volumenű a beruházás, mikorra készülhet el és főként mennyiből. A nyilatkozatai egymásnak és a tényeknek is ellentmondanak. De ez aligha lep meg bárkit is. Eddig se voltmásként. Tarlós viszont soha nem ismerné el, hogy fogalma sincs valamiről. Tarlós nagyon is jól tudja, hogy a szavazóknak hinniük kell abban, hogy a győztesre szavaznak. Akiről elhiszik, hogy képes jó döntéseket hozni, és azokat végig is viszi.

Aki el tudja vezetni a várost, akivel valamiképp azonosulni tudnak. Nem cizellált programot várnak, hanem ütős válaszokat,meggyőző látszatot. Elvégre a politika színház. Smi csak várjuk a megtisztító katarzist. Szeretném hinni, hogy a fővárosiak is elhiszik: van értelme váltani. Van más út, mint a Fideszé, az arroganciáé, a lenéző atyáskodásé, a gondolattalan menetelésé. Szeretném azt hinni, hogy az ellenzék hangot kaphat, hogy legalább kiabál, ha lábát fehér rongyba tekerve csusszan egyre beljebb a farkas. Hogy akár Falus révén is esélyt kap Budapest. Nem a folytatásra, hanem az újrakezdésre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.