galéria megtekintése

A detektív és a szépasszonyok

2 komment


Kácsor Zsolt

Egyik hétköznap délután, amikor Szebenics a szokásos helyén ült egy belvárosi teázóban, ahol jól ismerték, s minden alkalommal rendelés nélkül hozták neki a forró fekete ­teáját – hozzá külön pohárban kevéske Clément rummal –, szóval azon a szürke, flanelszerű délután, amikor a magándetektív már azt hitte, hogy végzett aznapra mindennel, s csak Clément vár rá, a hű barát, belépett a teázóba egy elegáns, ötven körüli férfi és egy láthatóan halálosan szerelmes, csinos negyvenes nő. S akkor Szebenics sóhajtott, visszatette az asztalra a már szájához emelt rumos poharat, s szolgálatba helyezte magát, ami nála mindössze abból állt, hogy kényelmesen hátradőlt, s belenyúlt a belső zsebébe, hogy megnézze, maradt-e nála névjegy.

Mindjárt szüksége lesz rá.

Ugyanis azt a férfit, aki a szépasszonnyal a teázóba belépett, Szebenics ismerte már tizenöt éve. Többször nyomozott utána, és sokszor látta különböző nők oldalán éttermekben, bárokban és kávézókban, s látta önfeledten korzózni napfényes sétányon Budapesten, s látta éjszakánként sötét lakásokból kiosonni. Ezekre a munkákra a magándetektívet azok a szépasszonyok fogadták fel, akiknek az elegáns úr mintegy három hónapig udvarolt, majd nyom nélkül eltűnt az életükből, s emlékül magával vitt némi készpénzt, ékszert vagy egy-egy kevésbé ismertebb, de könnyen és jó pénzért értékesíthető olajfestményt.

 

– Első pillantásra jól szituált üzletembernek tűnt, és annyira kedves volt hozzám, annyira sármos és megértő... Károly olyannak fogadott el, amilyen én valójában vagyok, istenem, istenem, nem hittem volna, hogy ilyen csúnyán becsap – ezt szipogták azok a halálosan szerelmes, igen csinos negyvenes nők, akik a rendőrségre szégyelltek elmenni, s akik közül nem is kevesen arra kérték Szebenicset, hogy kutassa fel nekik Károlyt, hátha meg lehet még beszélni vele a dolgokat, és el lehet simítani az eltűnt holmi miatt támadt félreértést. Azt remélték a szépasszonyok, hogy minden rendbe jön, s ők ismét együtt járnak majd éttermekbe, bárokba és kávézókba, s korzóznak önfeledten a napfényes Budapesten.

A magándetektív elárulta nekik a férfit valódi nevét. Felsorolta, hogy mennyi nőt fosztott ki pályafutása során. Elmondta azt is, hogy hol és mennyit ült. De hiába. Azok a halálosan szerelmes, igen csinos negyvenes nők nem hittek neki, ők a saját álmaik Károlyát akarták visszakapni, a sármos és megértő, udva­rias férfit, aki elfogadja őket olyannak, amilyenek. Kuncsaftjai között csak egyetlen nő akadt, aki Szebenicstől falfehéren azt kérdezte, hogy „ezt a dolgot vajon le tudjuk-e rendezni a maga természetes, egyszerű, em­beri módján", mire Szebenics bólintott, hát persze, s Károly a következő héten nagyon meglepődött, amikor a nyílt utcán körbefogta három nagydarab kapucnis ember, és komótosan addig verte, míg véres fejjel össze nem csuklott.

Azóta Szebenics nem hallott róla.

De úgy látszik, Károly felgyógyult, és már teázni is tud. Szebenics megvárta hát, míg kimegy a mos­dóba, majd odasietett a negyvenes nőhöz, s átadta neki a névjegyét. Szüksége lesz rám, dünnyögte a megdöbbent szépasszonynak, majd elsétált, s a másik asztalon ott maradt helyette Clément, a hű barát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.