galéria megtekintése

A csalás valószínűsége

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 11. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Csodás a matematika: ott igenis létező opció, hogy a mamám egy éven át minden héten megnyerje a lottóötöst.

Annak az esélye, hogy nyerjünk, egy a 44 millióhoz. Ugyan nem garancia ez sem, de ha 44 millió héten át játszanánk, nagy valószínűséggel volna egy ötösünk – de az is lehet, hogy kettő. Ehhez csak 840 ezer évet kellene élnünk. Na már most, papíron az is kiszámolható, annak mennyi az esélye, hogy anyám minden héten nyerjen egy éven át. Hasamra ütök, nem értek a valószínűségszámításhoz, de egy biztos: őrült egy szám jönne ki.

Azonban jó hírünk van, az ilyen csillagászati valószínűtlenségek nem csak a másik dimenzióban élő matematikusok kócos fejében léteznek. Ilyen van, velünk él, itt történik, ez a magyar csoda, a megvalósult álom, a valóra vált tündérmese, Lázár János személyes jótéteménye: a trafikpályázat. A miniszterelnök jóváhagyó elnéző mosolyával.

 

Mészáros Roland, 26 éves felcsúti vállalkozó (aki amúgy Orbán Viktor kedvenc polgármestere, Mészáros Lőrinc felcsúti pereputtyának része, de ez most nem tartozik ide) országszerte öt helyre jelentkezett trafikért, mindenütt egyetlen pályázattal és mindenütt egyformán győzött. Ennek valószínűsége – mondjuk – egy a félmillióhoz. Azután mindegyik településén éppen akad egy több ezer négyzetméteres Auchan hipermarket. Erre az összesített esély már egy az egymillióhoz.

Az Auchan áruház ezután mindenütt éppen vele, és nem a nála amúgy jobb pontszámot elért több tucat trafikossal köt szerződést. Ez így egy a százmillióhoz. Ezután kiderül, hogy másik öt helyen Mészáros Lőrinc János nevű testvére pályázott ugyanígy, nyert ugyanígy, és az Auchan is mindenütt, ugyanígy vele kötött szerződést. Ez egy a már kábé egymilliárdhoz.

Vegyük hozzá, hogy az összes településen a bírálóbizottság tagjai pont annyi üzleti tervre adtak 50 feletti pontot, ahány kiosztható koncesszió volt. Az esély innen már egy a százmilliárdhoz. A bírálók más településeken is így járnak el, ráadásul a vesztesek több száz pályázata közül egyetlen 50 és 25 pont közé eső üzleti terv sem volt. Amennyiben továbbra sem tételezzük fel botor mód azt, hogy valaki manipulálta a bírálatot, akkor azt kell mondjuk: mindennek az együttes esélye egy az egy trillióhoz, ami egy egyes és utána még tizennyolc darab nulla. Leírjuk: 1000 000 000 000 000 000.

Persze logikailag adódhat egy másik lehetőség is. Például az, hogy a pályázaton csaltak. A pontozás során úgy hozták helyzetbe azokat, akiknek nyerniük kellett, hogy csak nekik adtak több mint 50 pontot az üzleti tervek értékelésekor, és a többieket 25 alatt tartották, hogy esélyük se legyen. Mivel a pályázati procedúra hosszas és nehézkes volt, ezért biztos, ami biztos alapon minden barátnak nagyon fel- és minden nem barátnak nagyon lepontozták az üzleti terveit. Ennek is van egy valószínűsége. Tapasztalati úton, a sokadik kormányzati közbeszerzés átnézése után úgy látjuk: ez sokkal nagyobb, mint az egy az egytrillióhoz. Pont tizennyolc nullával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.