galéria megtekintése

A CÖF mutat példát Európának?

A Civil Összefogás Fórum az MTI híre szerint megreformálná az EU-t, az Európai Parlamentet pedig rövid úton megszüntetné. Hogy az Európai Parlament mit gondol a CÖF ötletéről, az szerencsére nem szerepelt a szóban forgó híradásban, de a magyar kamuszervezet, amelynek a címerében a rojtosszájú hal lehetne a tökéletes totemállat (a zoológiában kevésbé járatos olvasók kedvéért: ez a jószág a vízilovak bőrének tisztogatásával keresi a napi betevőt, különös tekintettel a testes emlős szerves tápanyagokban gazdag alfelére), emberi számítás szerint sosem lesz abban a helyzetben, hogy az álláspontja akár a legminimálisabb mértékben is befolyásolni tudja az unió sorsát.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A fórummal, amelynek többek között a rendszerpárti tüntetések műfaját bő húsz évvel a pártállam bukása után feltámasztó békemeneteket és a hatalomfüggő álcivil jellegzetesen kelet-európai figuráját a magyar viszonyokra adaptáló Csizmadia Lászlót köszönhetjük, nem az a legnagyobb baj, hogy ökörségeket beszél – bár ezt sem kellene alulértékelni –, hanem az, hogy jogi értelemben nem létezik. Nem egyesület, nem alapítvány, nem párt, nem dalárda – sem jogi személyiséggel, sem vezetőkkel vagy tagsággal nem rendelkezik.

 

Hogy a mindezek dacára menetrendszerűen befutó közpénzeket fogadni tudja, a fantom-CÖF-höz gründoltak egy jogilag megfogható felépítményt, ám a Civil Összefogás Nemközhasznú Alapítvánnyal (elnézést kérünk az önkényes névmódosításért, de a civil törvény világosan kimondja, hogy közhasznú csak az a szervezet lehet, amelyik közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt) is akadnak gondok. Példának okáért, aki mondjuk a kuratóriumának összetételére, a kuratóriumi ülések jegyzőkönyveire vagy a CÖKA közhasznúsági jelentésére kíváncsi (amelyek egy közhasznú alapítvány esetében közérdekből nyilvános információk lennének), az nagyobb fába vágja a fejszéjét, mint aki mondjuk Simicska Lajos magánéletéről szeretne egy illusztrált bulvárriportot készíteni.

Ez az ízig-vérig demokratikus, átlátható és független szerveződés szeretne tehát példát adni és utat mutatni Európának. „A közjót középpontba állító Európára van szükség (...) Az Európai Unióban vissza kell szorítani az ideológiai, pártpolitikai harcokat, elsődleges célnak a polgárok mindennapjait érintő, az életminőség javítását szolgáló közügyek intézését kell tekinteni" – üzenik derék civiljeink (Brüsszelnek, naná). Az euró­pai parlamentarizmus, a közvetlenül választott képviselők helyett pedig rögtön egy másik modellt is ajánlanának: „a fő pénzügyi, gazdasági, külügyi és honvédelmi kérdésekben legyen népi konzultáció". Épp csak azt nem teszik hozzá: nálunk is tökéletesen bevált.

Addig is, amíg az EU-reformokban kikérik a véleményét, javasolnánk a CÖF-CÖKA politikai outsourcing vállalkozásnak: kezdjék a változtatást itthon, például a hatályos törvények betartásával – ez is egy lehetséges módja a közjó szolgálatának.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.